KRAFT

Opptrekkslamper kan lyse opp Afrika

Stein Jarle Olsen
2. nov. 2007 - 07:17

Freeplay-organisasjonen jobber med å utvikle prototyper på en ladestasjon som kan bidra til å øke livskvaliteten til fattige afrikanere.

Ingen strøm

Organisasjonen sier at lysene vil kunne erstatte mange av de dyre, forurensende og helseskadelige alternativene mange afrikanere i dag bruker til å lyse opp hjemmene sine, skriver BBC.

Direktør Kristine Pearson i Freeplay sier at veldig få av innbyggerne i de mest sårbare områdene har tilgang på elektrisitet.

– Livene deres stopper når solen går ned. To ekstra timer med lys vil gjøre en stor forskjell, sier hun.

500 millioner uten

Verdensbanken anslår at over 500 millioner mennesker i Afrika sør for Sahara ikke har tilgang på elektrisitet til å lyse opp hjemmene sine. I stedet bruker de oljelamper, batteristyrte lys eller vedfyring som lyskilde etter solnedgang.

– Å kjøpe olje og batterier kan koste opptil 15 % av en husholdningsinntekt. I tillegg er ved vanskelig å samle og helseskadelig å brenne, sier Pearson.

LifeLight

Som en del av prosjektet "LifeLight" har Freeplay-organisasjonen laget tegninger for en ladestasjon som kan gi strøm til flere nedtagbare lamper som kan brukes rundt omkring i hjemmet.

Felttesting av lampene vil begynne i Kenya i løpet av de neste månedene. I tillegg til å gi lys, håper organisasjonen at initiativet også skal kunne gi arbeid til kvinner, ved at de kan selge og vedlikeholde lampene.

Lampene benytter LED-teknologi, og vil kunne gi opptil 70 timer lys på den laveste lysstyrken.

Verdensbanken-støtte

Freeplay har søkt Verdensbanken om penger til å finansiere design- og testprosessen som en del av organisasjonens "Lighting Africa"-initiativ.

Tidligere har organisasjonen delt ut 150 000 såkalte Lifeline-radioer i Afrika, og direktør Pearson er på TIME Magazines liste over verdens miljøhelter i 2007.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.