BYGG

Opptil 70 prosent prosjektstans

Petter Eiken, adm.dir Skanska
Petter Eiken, adm.dir Skanska Bilde: Joachim Seehusen

Store deler av byggevirksomheten vil stanse i løpet av kort tid etter at rundt 19.000 ansatte i byggebransjen gikk ut i streik tirsdag morgen.

– I alt 60-70 prosent av våre byggeprosjekter vil stoppe i løpet av noen dager, konstaterer administrerende direktør i Skanska Norge AS Petter Eiken.

Kommunikasjonsdirektør i selskapet, Geir Nordal Linge, sier til NTB at Skanska vil bli hardt rammet fordi rundt 1.000 av selskapets ansatte streiker. I tillegg er en rekke av selskapets underentreprenører rammet.

Les også: Alle store entreprenører rammet av streik

Skuffet over streiken

– Med tanke på at frontfagene kom til enighet, er jeg skuffet over at det ble streik. Etter finanskrisen og en hard vinter for bransjen, burde vil heller forsøkt å skape verdier sammen, sier Eiken.

Skanska vil forsøke å drive byggeplassene som blir berørt så lenge det er praktisk mulig.

Eiken sier at uorganiserte kan fortsette sine aktiviteter, men understreker at de ikke kan utføre arbeid som skulle vært utført av streikende. Skanska har tidligere sendt ut betinget permitteringsvarsel til alle ansatte slik at permitteringene kan tre i kraft når selskapet mener det er nødvendig.

Les også: Storstreik i byggebransjen

Usikkert hva det koster

– Vi har liten erfaring med streiker i byggebransjen, så hva dette vil koste selskapet har vi ikke tall på. Jeg frykter imidlertid at vi går inn i en langvarig konflikt, sier Petter Eiken.

Kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen i Veidekke opplyser til NTB at rundt 1.200 av selskapets ansatte streiker.

– Dette betyr slutt på all bygging fra vår side, slår han fast.

En rekke store enkeltprosjekter rundt om i landet stanser inntil videre. Dette gjelder blant annet byggingen av nytt konserthus i Stavanger. Byggestreiken fører også til at byggingen ved NTNU i Trondheim må ta en pause. (©NTB)

Les mer om: