ARKIVNYHETER

Opptil 5°C varmere

LOFOTEN: Kystområdene i vest og nord vil oppleve at havet stiger mer enn andre steder i landet, med 70 cm stigning fram mot 2100. Det viser en rapport fra Norsk Klimasenter.
LOFOTEN: Kystområdene i vest og nord vil oppleve at havet stiger mer enn andre steder i landet, med 70 cm stigning fram mot 2100. Det viser en rapport fra Norsk Klimasenter. Bilde: Robert Walker
Kjetil Malkenes Hovland
25. juni 2009 - 09:49

Grunnlagsrapporten

  • Meteorologisk institutt, Bjerknessenteret, Statens vassdrags- og energidirektorat, Havforskningsinstituttet og Nansensenteret for miljø og fjernmåling har levert rapporten på oppdrag fra NOU Klimatilpassing.
  • NOU Klimatilpassing vil bruke rapporten som underlag for sin vurdering av hvilke behov for tilpasning de ulike delene av Norge står overfor.

Kilde: SFT

NOU Klimatilpassing

  • NOU Klimatilpassing er et regjeringsoppnevnt offentlig utvalg, som skal utrede sårbarhet og behov for tilpasning til konsekvenser av klimaendringene.
  • Utvalget er ledet av fylkesmann Oddvar Flæte (Sogn og Fjordane), og består av 17 medlemmer fra ulike fag- og samfunnsområder.
  • Sekretariatet til utvalget er underlagt Miljøverndepartementet, men holder til i SFTs lokaler på Helsfyr.

Kilde: SFT

Norge kan bli 3,4 grader varmere i gjennomsnitt fram mot 2100, og det er ikke usannsynlig at økningen blir på 4,6 grader.

Det viser en rapport om klimatilpasning i Norge, laget av Norsk Klimasenter for det offentlige utvalget NOU Klimatilpassing.

Forskerne har sett på temperaturen fra 1961-1990 og regnet ut en forventet snittemperatur for 2071-2100.

Største økning i nord

Norsk Klimasenter har basert seg på FNs klimapanel og annen forskning når de har laget denne rapporten, som er den første av to. NOU Klimatilpassing skal forberede Norge på klimaendringer.

– Vi vet nok til å handle, sier fylkesmann Oddvar Flæte, som leder NOU Klimatilpassing, i en pressemelding.

Det er de nordligste delene av landet som vil få størst temperaturøkning. Dette vil ifølge pressemeldingen få konsekvenser for vekstsesongen for planter, behovet for oppvarming, hvor mye det snør, vannføringen i elvene og mengden skadedyr. Blant annet kan høyere temperatur gi gode vekstvilkår for flått.

Vått vær

Det kan bli mindre nedbør om sommeren på Østlandet og Sørlandet, men ellers tror forskerne på våtere vær over hele landet. Årsnedbøren vil trolig øke med 5-30 prosent fram mot 2100.

Det blir 2-3 færre måneder med snøsesong og endret flommønster, spår rapporten.

Kysten mest utsatt

Norsk Klimasenter forventer at havet stiger med ca. 70 cm langs sør- og vestlandskysten, rundt 60 cm i Nord-Norge og rundt 40 cm innerst i Oslo- og Trondheimsfjorden. Men forskerne er usikre og mener at havet kan stige 25 cm mer eller 30 mindre enn forventet.

Havets pH-verdi synker også. Klimasenteret forventer at de norske havområdene blir 0,5 pH-enheter surere fram mot 2100, og at organismer som danner kalkskall får problemer. Dette kan gå ut over kaldtvannskorallrev.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.