OLJE OG GASS

Oppstart på Tyrihans

Bilde: FMC Technologies
Ole K. Helgesen
8. juli 2009 - 14:07

Passer på ilden

Tyrihans – eventyrfigur, norsk eventyrskikkelse, dss. Askeladden. Tyrihans betyr egentlig 'Hans som passer tyriveden'. Den som minst dugde til annet arbeid, ble satt til å passe ilden.Kilde: Store Norske Leksikon

Den største aktøren på norsk sokkel melder at produksjonen fra Tyrihans startet i dag, 8. juli. Dette er det største feltet StatoilHydro setter i produksjon i løpet av 2009.

Tyrihans er en komplett undervannsutbygging knyttet opp mot eksisterende installasjoner og infrastruktur på feltene Kristin og Åsgard på Haltenbanken i Norskehavet.

God lønnsomhet

– Tyrihans har strategisk betydning for StatoilHydros uvikling av aktivitetene i Norskehavet. Utnyttelse av eksisterende anlegg gir utbyggingen god lønnsomhet, og Tyrihans vil være en viktig bidragsyter til vår produksjon på norsk sokkel, sier Ivar Aasheim, leder for Drift Nord i StatoilHydro i en melding.

Brønnstrømmen fra Tyrihans sendes gjennom en 43 kilometer lang rørledning til Kristin for prosessering.

Gassen eksporteres fra Kristin gjennom rørledningen Åsgard transport til land, mens olje og kondensat sendes gjennom rørledning til lagerskipet Åsgard C for videre transport med tankskip.

Driftsorganisasjonen er felles for Kristin og Tyrihans.

Olje og gass

Feltet omfatter forekomstene Tyrihans Sør, som er et oljefelt med gasskappe, og Tyrihans Nord, som er et gass- og kondensatfelt med en tynn oljesone.

De utvinnbare reservene er på 186 millioner fat olje og kondensat, og 41,5 milliarder standardkubikkmeter gass.

Rettighetshavere er StatoilHydro (operatør, 58,84 prosent), Total E&P Norge (23,18 prosent), ExxonMobil (11,75 prosent) og Eni Norge (6,23 prosent).

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.