DATATELE

Oppsigelser i vente for nytt selskap

REKORDMARKED: Volker Ziegler, som er sjef for den Nord Øst-regionen til Nokia Siemens Networks, viser at konsernet i omsetning bare er slått av svenske Ericsson. I Norge vil de først og fremst konkurrere med Ericsson, Alcatel-Lucent og Cisco. Nortel er ingen trussel for dem i Norge, hevder han.
REKORDMARKED: Volker Ziegler, som er sjef for den Nord Øst-regionen til Nokia Siemens Networks, viser at konsernet i omsetning bare er slått av svenske Ericsson. I Norge vil de først og fremst konkurrere med Ericsson, Alcatel-Lucent og Cisco. Nortel er ingen trussel for dem i Norge, hevder han.Bilde: TROND HEGGELUND
Trond Heggelund
23. mai 2007 - 06:00

Verdens nest største nettverksselskap • Den sammenslåtte Nokia Siemens Networks (NSN) er en gigant på nettverk, infrastruktur og teleutstyr.
 • Internasjonalt er de i omsetning bare slått av Ericsson.
 • Nokia Siemens Networks har til sammen 600 kunder i 150 land. De vil ikke fortelle eksakt hvor mange av disse som er i Norge.
 • Alcatel-Lucent (inkludert Nortels Utran), Nortel, Cisco, Huawei, Motorola og NEC har alle mindre omsetning en det nye NSN.
 • NSN er nummer to på verdensbasis når det gjelder trådløse nettverk og operatørtjenester.
 • Over en milliard personer i verden er koblet til en NSN-svitsj.
 • Selskapet skal i Norge ledes av Finn Erik Hermansen, som tidligere var direktør for Nokia Norge. Han har også vært markedsdirektør for Nokia i Kina.


I Norge har de oppdrag for

 • Bane Tele (utrulling av nett)
 • Jernbaneverket (GSM R-utrullingen og oppgradering)
 • Lyse Tele (utrulling av bredbånd)
 • NetCom (oppgraderer GSM og 3G-nettet)
 • Network Norway (utrulling av GSM)
 • Telenor (Ikke bare i Norge – men i de fleste land Telenor er tilstede i)
 • Uninett (utrulling av nett)


På en pressekonferanse i Oslo ville ikke Volker Ziegler, som er sjef for den gigantstore Nord Øst-regionen til Nokia Siemens Networks (NSN), fortelle eksakt hvor mange ansatte de har i Norge eller hvor mye det sammenslåtte selskapet kommer til å omsette for i år.

Ziegler var i Norge for å promotere NSN, men var svært lukket da han fikk spørsmål om hva det norske selskapet skal foreta seg.300 i Norge

Etter pressekonferansen fortalte administrerende direktør Finn Erik Hermansen til Teknisk Ukeblad at det nye NSN har cirka 900 ansatte til sammen i Norge, Sverige og Danmark.

Ifølge Hermansen utgjør de norske ansatte en tredjedel av dette – med andre ord rundt 300 ansatte.

Selv om oppdragene for øyeblikket står i kø for NSN i Norge, så er det flere ting som tyder at de vil ”trimme og tilpasse” den norske organisasjonen, for å bruke Volker Zieglers beskrivelse av oppsigelser og organisasjonsendringerOverlapping av funksjoner

– Det er klart at det i det nye sammenslåtte selskapet vil bli en del overlapping av funksjoner som fabrikasjon, utvikling og administrasjon, sier Finn Erik Hermansen.

Ettersom NSN i Norge ikke har noe fabrikker eller noe særlig med utvikling, så er det innen administrasjonen og salgsleddet at de vil kunne bli oppsigelser eller omplasseringer. Dette ville verken Ziegler eller Hermansen kommentere noe nærmere.

– Vi ser nå hvordan de gjør det med organisasjonen i Finland og Tyskland før vi vil vurdere hva vi vil gjøre konkret i Norge. Akkurat nå har vi så mange oppdrag å ta oss av, at alle ingeniørene i selskapet har mer enn nok å gjøre. Hva som vil skje i fremtiden vet vi ikke, men jeg håper selvsagt at vi skal kunne ha oppdrag nok til alle disse, sier Hermansen.Må reise mer utenlands

Volker Ziegler sa under pressekonferansen at NSN i stor grad vil utnytte ressurser på tvers av landegrensene etter behov. Dette gjør at den internasjonale nettverks- og infrastrukturgiganten vil kunne ha færre fast ansatte i hvert land, samt at de kan kjøpe inn for eksempel installasjonstjenester av underleverandører.

Dette gjør de allerede med i forbindelse med utbyggingen av det norske nødnettet til blålysetatene. Til dette benytter de eksempelvis fagfolk og Tetra-eksperter fra Motorola og Zenitel.

– Ingeniører med spesialistkompetanse i NSN må i fremtiden belage seg på å jobbe på tvers av landegrensene. Denne prosessen begynte vi med da Nokia og Siemens hadde sine respektive nettverksdivisjoner. Nå vil vi jobbe mer med dette, sier Ziegler, uten å ville utdype hva dette vil bety for norske ingeniører som er ansatt i det nye NSN.

Håper på HSDPA-kontrakter

Nokia Siemens Networks (NSN) går på tå hev i jakten på HSDPA-kontrakter med både NetCom og Telenor.

Dette er omfattende utstyrs- og nettverkskontrakter i forbindelse med at 3G-nettet (UMTS) skal bli oppgradert til 3,5G, som vil gi raskere dataoverføring for mobilkundene og som bedre er tilpasset for videokommunikasjon.

Det var i sin tid Siemens Network som bygde ut GSM- og 3G-nettet til NetCom. Når NetCom nå oppgraderer til HSDPA så er det sannsynelig at de denne gangen vil benytte sammenslåtte Nokia Siemens Network.

I følge NSN-direktør Finn Erik Hermansen vil de også følge Telenor ut i verden med utbygging av mobilnett. Med historien fra henholdsvis Nokia og Siemens har NSN vært med Telenor i land som Pakistan, Thailand, Malaysia, Ungarn og Montenegro tildigere.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.