Elkem Carbon må si opp folk. Men de overflødige har muligheter hos søsterselskapet Elkem Solar, som fremdeles trenger folk. (Bilde: Elkem Solar)

Oppsigelser i Elkem

  • Industri

Frem til september i høst var fabrikken en pengemaskin, med høy etterspørsel og gode priser.

De 85 ansatte jobbet masse overtid. Men så stoppet plutselig alt opp, og ordrer ble kansellert.

50 millioner i pluss

– Finanskrisen kom for sent til å ødelegge resultatet vårt. Vi vil gå med 50 millioner i pluss på en omsetning på mellom 400 og 450 millioner kroner. Men slik situasjonen ble utover høsten, måtte vi gjøre noe, sier fabrikksjef Johannes Tofte til Aftenposten .

Han sendte ut permitteringsvarsel til samtlige ansatte, med beskjed om full driftsstans de siste to ukene i desember og den første uken av januar i begynnelsen av november.

Ville unngå oppsigelser

– Jeg trodde vi skulle unngå oppsigelser. Håpet var jo at ordretørken skulle gå over. Men da vi så at dette kunne trekke ut, trakk vi tilbake permisjonsvarslene og bebudet oppsigelser i stedet, sier fabrikksjefen til Aftenposten.

Nå skal staben reduseres til 70 mann. I tillegg skal alle midlertidig ansatte bort.

Muligheter i Elkem Solar

Elkem Carbon er verdens største produsent av elektrisk kalsinert antrasitt og elektrodemasse, som brukes til å lage aluminium og stål. Fabrikken har en markedsandel på 65 prosent i Europa.

De ansatte ved Elkem Carbon er oppfordret til å søke ledige stillinger ved søsterselskapet Elkem Solar, som fremdeles trenger folk.