OLJE OG GASS

Opprørt over Aker-avtale

Problemer: Kjell Inge Røkke og Aker har trøbbel i Ghana.
Problemer: Kjell Inge Røkke og Aker har trøbbel i Ghana. Bilde: Scanpix

Som Teknisk Ukeblad meldte i forrige uke, ønsker myndighetene i Ghana å kansellere Akers oljelisens i landet. Energiministeren er blant annet kritisk til at Aker samarbeid med to nære venner av eks-presidenten John Kufuor.

Les også: Gransker Akers partnerselskap

Amerikansk protest

Nå viser det seg at det er oljeselskapene Andarko og Hess som har protestert mot tildelingen. I et brev Teknisk Ukeblad har fått tak i hevder direktør Ian Cooling i Andarko at selskapene etter all sannsynlighet tapte kontrakten fordi de ikke ville inkludere et ukjent ghanesisk partnerselskap. Brevet er sendt til energiministeren i den nye ghanesiske regjeringen.

–Ettersom både Hess og Andarko omfattes av amerikansk korrupsjonslovgivning kunne vi ikke godta kravet om å gi et ukjent ghanesisk selskap fem prosent av lisensen. Men vi ble informert om at hvis vi slo sammen budene våre, ville det være et så sterkt bud at vi ikke trengte å inkludere en slik partner, hevder han i brevet.

–Myndighetene snudde

Men partnerene skal ha fått kontrabeskjed etter at Aker kom med sitt bud.

–Etter at vi leverte budet vårt fikk vi imidlertid beskjed fra styrelederen i det statlige ghanesiske oljeselskapet, Stephen Abankwa, om at vi likevel måtte ta med en slik partner. Hvis vi ikke gjorde det, ville Aker vinne kontrakten fordi de oppfylte dette kravet, ifølge Cooling.

Opprørt

Han skriver at de ble opprørt da de fikk vite at Aker hadde vunnet kontrakten, og når det kom fram at de hadde et bud som inkluderte et ukjent ghanesisk selskap med fem prosent. Cooling hevder de seriøst vurderte å varsle amerikanske myndigheter på høyeste nivå med krav om at de involverte seg.Bestemte seg for å vente

Ifølge brevet bestemte selskapene seg for å vente til etter valget som skulle holdes samme år for ikke å forstyrre den demokratiske prosessen. Men nå har det vært regjeringsskifte i landet, og Andarko og Hess ser tydeligvis sin mulighet til likevel å vinne den attraktive oljeblokken South Deepwater Tano.

Selskapene skal blant annet ha engasjert den kjente advokaten Martin J. Weinstein i arbeidet. På nittitallet gransket han Lockheed og fikk dem til å innrømme korrupsjon i Egypt og godta en rekordstor bot på 24,8 millioner dollar.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.