ARBEIDSLIV

Opprør for industrien

Leif Haaland
29. mai 2002 - 07:05

Regjeringens forslag om å innføre særnorske kvoter for utslipp fra industrien, sammen med håndteringen av klagen fra EFTAs overvåkingsorgan om fritak for elektrisitetsavgift, har falt Kjemisk Forbund tungt for brystet. leder Olav Støylen i Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund mener det utelukkende er bedrifter i distriktene som blir berørt av forslagene. - Dette er også et signal om å la være å investere i denne type industri i Norge, sier han til Teknisk Ukeblad.

Støylen er opprørt over finansminister Per-Kristian Foss' uttalelser i Brussel nylig. Foss mer enn antydet at regjeringen vil pålegge den kraftforedlende industrien el-avgift på linje med annen industri. Begrunnelsen er at dette gir mer i statskassen, ikke mindre.

Støylen mener dette betyr nedleggelse av store deler av denne industrien, kanskje særlig innen ferrolegering. Da kan det etter hans mening umulig bli mer i kassen, tvertimot flere tusen arbeidsledige. I alle fall tror han dette blir utfallet dersom det kommer nye el-avgifter i tillegg til utslippskvoter for denne industrien allerede fra 2005. Industrien i konkurrerende land vil ikke møte tilsvarende belastning før i 2008.

Industrien har foreslått en løsning med frivillige utslippsreduksjoner. Erfaringene med slike tiltak har vært gode innen aluminiumindustrien, men Støylen sier det er umulig å komme på talefot med regjeringen for å få lagt frem et slikt forslag.

Han tror regjeringen med overlegg vil tvinge frem nedleggelse av hjørnestensbedrifter innen den kraftforedlende industrien - rett og slett for å redde kraftbalansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.