SAMFUNN

Oppover for Elkem

14. des. 2000 - 17:26

Elkems prognose for år 2000 ser bra ut, selv om resultatet for tredje kvartal som vanlig ble lavere enn tidligere i år. Dette kommer av lavere salg i ferien, og lavere kraftproduksjon og -priser om sommeren. Elkem er likevel ikke fornøyd. Regnskapet viste en tilbakegang på 20 millioner kroner fra samme kvartal i 1999. Men så var det også belastet med flere planlagte vedlikeholdsstans ved smelteverkene, og en nedskriving av valutaposisjonen å grunn av dollarens økning mot norske kroner. Samlet belastet dette resultatet med 70 millioner kroner.

Driftsresultatet for årets tre første kvartal var 775 millioner kroner. Årsresultatet kan dermed bli omkring én milliard, et pent tall i forhold til fjorårets 924 millioner kroner. Tallene er justert for salget av manganvirksomheten i 1999.

Bedre for aluminium

Slik ser de ulike driftsområdene ut, ifølge Elkems tall:

Aluminium går bedre grunnet økte priser og god drift, selv om sikring av USD og metall isolert sett har redusert resultatet.

Området Energi viste også gode resultater, i hovedsak på grunn av høy kraftproduksjon og gode resultater fra handelsaktiviteten.

Silisiummetall har svakere resultater enn i fjor, på grunn av variabel drift ved enkelte enheter, og driftsstans ved modernisering av ovner, og noe lavere priser på volum som ikke er solgt på langsiktige kontrakter. Økte råvarekostnader som følge av høyere dollarkurs har også bidratt negativt.

Ferrosilisium er stort sett uendret. En noe høyere pris oppveies av høyere råvarekost.

Materialer, karbon og kalsiumkarbid viste svakere resultater først og fremst på grunn av utviklingskostnader.

Området Andre er positivt påvirket av engangseffekter ved salget av keram-membran-selskapet Ceramatec, og av bedre resultater i kromvirksomheten.

Varierende utsikter

Elkems utsikter er ganske varierende i de ulike forretningsområdene. Markedet for aluminium har vært stabilt og stramt. Lagrene er på et lavt nivå, og noe større usikkerhet er knyttet til framtidig etterspørsel, særlig i USA. Dette kan føre til en viss svekkelse av markedet. For de øvrige produktområdene synes markedene å holde seg på et relativt stabilt lavt nivå. Diskusjon om fjerning av antidumpingtiltak i EU skaper ytterligere usikkerhet for prisene på standard ferrosilisium i Europa.

I forslag til statsbudsjettet for 2001 fremmet Regjeringen forslag om innføring av el-avgift for blant annet metallurgisk industri. Sammen med økningen i svoveldioksidavgiften og innføring av konjunkturavgift, betyr dette en merbelastning for på 100 millioner kroner per år. For Elkems norske smelteverk betyr dette en økt kostnad på 40.000 til 80.000 kroner pr. ansatt.

Elkem Aluminium Lista A/S har en stor og god kunde i Alcoa Automotive Castings (AAC), som ligger vegg i vegg. AAC leverer kompliserte, støpte understellsdeler blant andre til Volvo. Konsernet Alcoa rapporterer gode tall for år 2000: Om tallene pr. tredje kvartal fremskrives til årsskiftet, kan konsernet regne med å nå 1,5 milliarder amerikanske dollar i driftsresultat.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.