KRAFT

Opposisjonen krever Hardanger-redegjørelse

OMSTRIDT: Like før sommerferien sa regjeringen ja til å bygge den omstridte kraftledningen gjennom Hardanger. Det har vakt debatt, og nå ønsker opposisjonen en redegjørelse fra Terje Riis-Johansen.
OMSTRIDT: Like før sommerferien sa regjeringen ja til å bygge den omstridte kraftledningen gjennom Hardanger. Det har vakt debatt, og nå ønsker opposisjonen en redegjørelse fra Terje Riis-Johansen. Bilde: Mona Sprenger
Stein Jarle Olsen
30. juli 2010 - 14:57

Beslutningen om å bygge kraftlinje i luft på strekningen Sima-Samnanger i Hardanger har skapt stort engasjement.

Rødt-leder Turid Thomassen har allerede varslet at hun vil bruke sivil ulydighet mot mastene i Hardanger.

Redegjørelse

Nå kommer også en samlet opposisjon og ber energiminister Terje Riis-Johansen om en redegjørelse om saken så fort Stortinget samles til høsten.

I et brev til ministeren, signert Ketil Solvik-Olsen (Frp), Siri Meling (Høyre), Line Henriette Hjemdal (KrF) og Trine Skei Grande (Venstre), heter det:

"Opposisjonen har flere ganger tatt til orde for en stortingssak om grensedragningen for kabling vs luftspenn av høyspentlinjer. Dette har regjeringspartiene stemt imot. Dagens debatt, hvor flere rødgrønne politikere stiller spørsmålstegn om retningslinjene for kabling av høyspentlinjer er tilstrekkelig gode, understreker behovet for en grundig politisk debatt om tema."

Ekspertgruppe

Opposisjonen mener Regjeringen burde brukt de siste 5 årene bedre, for å sikre at alternative løsninger ble vurdert av uavhengige ekspertgrupper.

– Regjeringen burde lagt opp en langt bedre prosess, hvor man hadde bedre svar på de innsigelser som nå kommer frem. Det er lovlig sent å opprette en ekspertgruppe så sent i prosessen at de ikke får fremlagt sin rapport før beslutning tas. Når vi får en så dårlig prosess så skyldes det nok både intern uenighet om prosjektet og stadig skifte av statsråder.

Prosess

Opposisjonspolitikerne ber derfor Riis-Johansen om å redegjøre for prosessen før avgjørelsen.

De ønsker innsikt i hvilke alternativer som er utredet, hvilke vurderinger som er gjort rundt kabling, hva som er ekspertutvalgets oppgave, hva som er gjort for å styrke kraftproduksjonen i området og hvilken utvikling i kraftbehov man ser for seg rundt industri og petroleumsvirksomhet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.