KRAFT

Opposisjonen har 61 krav til klimaforlik

Norges store CO2-kilder befinner seg spredt på flere områder. Ett enkelt tiltak mot en kilde er ikke nok for å redusere Norges utslipp av CO2.
Norges store CO2-kilder befinner seg spredt på flere områder. Ett enkelt tiltak mot en kilde er ikke nok for å redusere Norges utslipp av CO2. Bilde: Colourbox
Jannicke Nilsen
12. nov. 2007 - 10:23

Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil ha en kraftig skjerping av klimapolitikken.

Blant annet foreslår opposisjonspartiene at Norge skal bli klimanøytralt allerede i 2020, ikke i 2050 slik regjeringen foreslår i klimameldingen.

Kravene

De 61 tiltakene omfatter blant annet:

  • Økt forskningsinnsats. Bevilgningsnivået til fornybar energi og miljøvennlig gasskraftteknologi må økes med 600 millioner kroner i 2009 og minst ligge på samme nivå som petroleumsforskningen.
  • Kraftig bedrede rammebetingelser for ny fornybar energi innen utgangen av 2020, blant annet med støttesatser på minimum 20 øre/kWh for vindkraft.
  • Elektrifiseringstiltak for oljeinstallasjonene på sokkelen
  • Økt satsing på kollektivtrafikk. Etablering av statsforetaket Transnova for å fremme og støtte introduksjon av utslippsfri teknologi i kjøretøy og 2. generasjons drivstoff. Øremerking av drivstoffavgiften.
  • Mindre utslipp fra industrien. CO2-fangst og lagring blant annet gjennom returrør for CO2 fra Grenland og CO2-håndtering ved raffineriet på Mongstad.

I tillegg er det lagt inn et krav om at det årlig settes av 3 mrd. kroner til tiltak for å bevare regnskogen.

Ikke absolutte

Ingen av kravene er imidlertid absolutte, og kravene kan dermed endres i de kommende forhandlingene partiene skal ha for å enes om et klimaforlik.

Frp var ikke invitert til forhandlingene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.