SAMFUNN

Oppgradering for tungregning

6. nov. 2001 - 07:09

Datasystemet består av tre maskiner med totalt 96 parallelle prosessorer, og kan i løpet av et par sekunder utføre flere regneoperasjoner enn et menneske klarer i løpet av et helt liv.

– Dette er et gjennombrudd for IBM i universitetsmiljøet, og første installasjon av vår nye superdatamaskin i Norge. Universitetet i Bergen vil nå kunne ta i bruk det råeste innen datateknologi, hevder Frode Johansen, salgsdirektør for IBMs serverdivisjon.

Maskinene er basert på bruk av patentert teknologi av kobberbaserte databrikker og Power4 1,3 GHz-prosessorer. Sammen med de såkalte Regatta-maskinene skal IBM også levere en klynge av Linux-maskiner basert på 64 maskiner av typen eServer xSeries.

Universitetet i Bergen var det første i landet som tok i bruk større datamaskiner allerede på 50-tallet. Den høye datakapasiteten gjør det mulig blant annet å forutse klimatiske endringer eller beregne konsekvensene av store forurensningsutslipp, og ikke minst har disse datamaskinene gjort det mulig å utvinne langt mer av våre olje- og gassressurser i Nordsjøen.

Den nye datamaskinen fra IBM vil bli driftet av Parallab, en avdeling i Unifob (Stiftelsen Universitetsforskning i Bergen), som er integrert i Institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.