INDUSTRI

Oppgraderer atomkrisen i Japan

Hidehiko Nishiyama i Japans atomsikkerhetskommisjon foran en tegning av reaktor to ved det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi.
Hidehiko Nishiyama i Japans atomsikkerhetskommisjon foran en tegning av reaktor to ved det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi. Bilde: YURIKO NAKAO
12. apr. 2011 - 07:28

Atomkrisen i Japan er nå klassifisert som en ulykke på nivå sju, samme nivå som ulykken i Tsjernobyl i 1986.

Forskjellige

Samtidig understreker japanske myndigheter at de to hendelsene er svært forskjellige.

Utslippet av radioaktive stoffer fra det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi ligger ifølge målinger gjennomført av japanske myndigheter på om lag 10 prosent av det radioaktive utslippet fra Tsjernobyl.

Fukushima og Tsjernobyl er to helt forskjellige hendelser, fastslår Hidehiko Nishiyama i Japans direktorat for atomsikkerhet.

– I Tsjernobyl var det akutt eksponering for store strålingsmengder, og 29 personer døde av dette. Noe slikt har ikke skjedd i Fukushima.

Det har heller ikke vært noen reaktoreksplosjon i Fukushima, påpeker Nishiyama.

Les også: Evakuerte Fukushima-kraftverket

Venter utvidelse av evakueringssonen

Nordmann måler høy stråling i Japan

Fortsatt ikke over

En tjenestemann i TEPCO, selskapet som driver atomkraftverket, sier på sin side at han frykter at utslippet etter hvert kan overstige Tsjernobyl. Han påpeker at lekkasjen av radioaktive stoffer fra atomkraftverket fortsatt ikke er stanset.

Nivå sju er det øverste nivået på den internasjonale skalaen over atomulykkers alvorsgrad. Atomulykker på nivå sju er kjennetegnet av at de har utstrakte konsekvenser for helse og miljø.

Japans egen vurdering av ulykkens alvorsgrad er kun foreløpig. Den endelige vurderingen av ulykken er det Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) som står for.

Atomkraftekspert Murray Jennex ved San Diego State University i USA mener det er meningsløst å sammenligne Fukushima med Tsjernobyl.

– Fukushima er ikke i nærheten av det nivået, sier han.

I Tsjernobyl eksploderte en av reaktorene, og radioaktive stoffer ble slynget høyt opp i atmosfæren.

Høy stråling

Ifølge nyhetsbyrået Kyodo har japanske myndigheter gjort målinger som viser at utslippene av radioaktive stoffer fra Fukushima har nådd et nivå på opptil 10.000 terabecquerel i timen. Det skal være disse målingene som ligger til grunn for tirsdagens oppjustering av ulykkens alvorsgrad fra nivå fem til nivå sju.

Målinger viser ifølge Kyodo at den radioaktive strålingen rundt Fukushima Daiichi nå overstiger den akseptable mengden på 1 millisievert i året innenfor 60 kilometer i nordvestlig retning fra atomkraftverket og 40 kilometer i sørsørvestlig retning.

Titusener av mennesker er evakuert innenfor en radius på 20 kilometer rundt atomkraftverket, og regjeringen har varslet at evakueringssonen skal utvides.

Krisen ved Fukushima Daiichi oppsto da atomkraftverkets kjøleanlegg ble slått ut av tsunamien som fulgte etter det voldsomme jordskjelvet i Japan den 11. mars.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.