PRODUKSJON

Oppgang i oppdrag for vannkraft

Drammen: Det hevder direktør Per Berg hos Alstom Power. - Vi ser tydelige tegn på at det er positive tegn i markedet, selv om det aldri vil nå gamle høyder. Vi har lenge visst at det ville komme en markedsoppgang, men at det skulle ta mer enn ti år var det vel ingen som trodde.

Han vil ikke la seg forlede av størrelsen på oppgangen. For 15-20 år siden var investeringsnivået i norsk elforsyning på 13-14 milliarder kroner. - I dag ser dette ut til å ha stabilisert seg på rundt tre milliarder kroner. Selv om markedsutviklingen er positiv, vil det aldri nå gamle høyder.

Berg mener at det godt går an å leve i den nye markedssituasjonen med tilpasset kapasitet og struktur. Alstom i Norge har prioritert å opprettholde og videreutvikle kompetanse på viktige vannkraftteknologiske områder.

- Selv om det er kostbart å holde på kompetanse i et marked som stuper, mener jeg at både kundene og vi vil få betalt for dette i det lange løp. Med et kraftsystem som er nesten 100 prosent vannkraftbasert, er det helt nødvendig å ha kompetanse for å gjøre tekniske og økonomiske vurderinger. Ikke minst er denne kompetansen viktig med tanke på sikkerheten i systemet.

Muligheter

Det er hovedsaklig innen service, vedlikehold, utvidelser og opprustning Alstom-sjefen ser muligheter. - Deler av det norske vannkraftsystemet er helt klart i posisjon for å gjøres noe med. Dette gjelder blant annet turbiner og generatorer.

Mange av landets mer enn 1200 generatorer er 30-50 år gamle. Det er i vannkraftselskapenes egne interesse å opprettholde en stabil og driftssikker produksjon.

- Store beløp står på spill dersom det skjer uforutsette avbrudd i produksjonen, hevder Berg. Han tror at det er dessuten et betydelig oppgraderingspotensial i hele vannkraftsystemet. - Både når det gjelder turbiner og generatorer er det mulig å få til en økning av virkningsgrad og effekt. Størst det dette potensialet på turbinsiden.

Med 130 ansatte og et årlig omsetningsvolum på rundt 200 millioner kroner er det internasjonale storkonsernet Alstom en betydelig aktør i det norske vannkraftmarkedet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.