KRAFT

Oppfordrer til strømboikott

Forskuddsfakturering bør boikottes, mener energiselskap.
Forskuddsfakturering bør boikottes, mener energiselskap. Bilde: Tore Stensvold
Trond Gram
24. feb. 2010 - 07:41

Det er etter at strømleverandøren Vitel AS ble utestengt fra markedene til Nord Pool Spot og Statnett at Ustekveikja Energi nå oppfordrer til boikott av forskuddsfakturering.

Nord Pool Spot AS stengte Vitel AS ute fra spotmarkedet for kraft som en følge av at selskapet ikke har greid å stille nødvendig økonomisk sikkerhet for kjøp av kraft.

Priskonkurranse

I vinter har Vitel ligget i priskonkurranse med blant andre Gudbrandsdalen Energi, om å levere den billigste strømmen. Selskapene knivet om å ligge på topp på Konkurransetilsynets oversikt over de billigste strømselskapene, og solgte strøm med tap.

Nå blir selskapet avviklet.

Det kunne ikke stilles nødvendig økonomisk sikkerhet for kjøp av kraft og Statnett besluttet å utestenge Vitel AS fra regulermarkedet for kraft med virkning fra 24. februar 2010 kl. 00:00.

For risikabelt

I en melding fra Vitel heter det at selskapet ble stilt overfor enorme sikkerhetskrav, og ved å innfri disse kravene ville selskapet bli satt i en farlig likviditetssituasjon.

– Styret har vurdert det som for risikabelt å fortsette med strøm i dagens marked, og vi gjennomfører derfor en kontrollert avvikling av vår satsing innenfor strøm, uttalte selskapet.

Til Dagens Næringsliv tidligere i år uttalte administrerende direktør Glenn Nøstdahl i Vitel sier at de heller tjener penger på andre ting som purregebyrer og inkassosalær.

– Det er viktigst å ligge øverst på lista, sier Nøstdahl.

Forskuddsbetaling

Selskapet har krevd forskuddsbetalt for strømmen, noe Forbrukerrådet har advart mot. Hvis leverandøren går konkurs risikerer du å tape pengene. Dessuten blir pengene bundet opp.

Dette kan nå Vitels 20.000 kunder risikere og Ustekveikja Energi, som tradisjonelt sett har vært en av landets billigste leverandører, oppfordrer strømkundene til å boikotte strømleverandører som tar forskuddsbetalt.

– Vi har tatt opp dette gang på gang og synes det er en uting at strømleverandører tar forskuddsbetalt for strøm. Gjennom en slik praksis velter leverandøren all kredittrisiko over på sluttkunden, sier administrerende direktør i Ustekveikja Energi, Bjørn Skaret i en melding.

Boikott

– Vi oppfordrer alle strømkunder om å boikotte leverandører som tar forskuddsbetalt slik at vi får endret praksis en gang for alle, sier Skaret.

Han viser til at det er flere eksempler på at kunder har tapt store beløp fordi leverandøren har gått konkurs.

Nettselskapene plikter å levere strøm til Vitel AS inntil kundene har valgt ny kraftleverandør. Prisen reguleres av NVE de første seks ukene, og er satt til spotprisen på Nord Pool i de aktuelle områdene med maksimalt 5 øre/kWh i påslag, eksklusive mva.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.