KLIMA

Oppfordrer til begrenset kjøring

DÅRLIG LUFT: Luftkvaliteten antas å bli så dårlig i Oslo i helgen at folk oppfordres til å begrense bilbruken.
DÅRLIG LUFT: Luftkvaliteten antas å bli så dårlig i Oslo i helgen at folk oppfordres til å begrense bilbruken. Bilde: Scanpix
2. des. 2010 - 09:49

Luftkvaliteten antas å bli så dårlig i Oslo i helgen at folk oppfordres til å begrense bilbruken i hovedstaden.

Kulda har skylda

Torsdag formiddag var luftkvaliteten i Stavanger og Bergen så dårlig at det meldes om høy helserisiko for utsatte grupper i visse områder. I Oslo var luftkvaliteten dårlig, men den ventes å bli verre i helgen.

Årsaken til forurensningen er den store biltrafikken kombinert med kuldeperioden vi har hatt over lengre tid i hovedstadsområdet. Det er kulda kombinert med lite vind som fører til dårlig utlufting og dermed økt forurensning i lufta.

– Våre målestasjoner ved E6 Manglerud og E18 ved Hjortneskaia har vist høy forurensning tidligere denne uken, og grenseverdiene er overskredet flere ganger. Situasjonen med den høye forurensingen er ventet å vare fram mot helgen, sier Gry Larsen i Statens vegvesen.

Bedre uten biler

Hun ber folk om å tenke miljøvennlig og la bilen stå. Det vil bidra til å bedre forholdene for astmatikere og andre personer som sliter med luftveisproblemer på dager med høy forurensning.

Den dårlige luftkvaliteten i Bergen har foreløpig ikke fått politikerne i byen til å begrense bilkjøringen.

Man finner informasjon om utviklingen i luftkvaliteten og varsel om luftforurensning på nettstedet luftkvalitet.info. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.