NETTARKIV

Opp og ned

Veslemøy Nestvold vntekblad.noVeslemøy Nestvold vntekblad.noVeslemøy Nestvold vntekblad.no
16. des. 2002 - 15:23

bygg/anlegg

Det har vært et år med mange høydepunkter. Biblioteket i Alexandria er behørig åpnet og norsk arkitektur har tatt steget mot stjernene. Statsbygg er i gang med anbudsrunder og rydding av tomt for operaen i Bjørvika. Planer for Vestbanetomta i Oslo, Bjørvika-området og Tjuvholmen er presentert. På Lillestrøm er nytt messeanlegg åpnet, Telenors bygg på Fornebu likeså, mens ved St.Olavs Hospital i Trondheim er man endelig kommet i gang med byggingen. I tillegg har Snøhvitutbyggingen utenfor Finnmarkskysten hatt stor betydning for sysselsettingen innen anleggsbransjen.

Boligmarkedet startet bra i første halvdel av året, byggeaktiviteten var stor og likedan optimismen i bransjen. Etter sommeren har aktiviteten gått noe ned, og boligmarkedet har roet seg. Innen næringsbygg har byggingen fortsatt, men uttalt skepsis ved forrige årsskifte har slått til. I dag står mange lokaler tomme i de store byområdene.

Byggebransjen har igjen begynt å snuse på mer effektive måter å bygge småhus på ved hjelp av ulike former for serieproduksjon. Også prøveprosjekter på såkalte gjenbrukshus som bygges ved hjelp av brukte materialer, er igangsatt flere steder i landet. Miljøspørsmål og fuktproblemer i bygg har gjennom året fått stadig større oppmerksomhet også i bransjens egne rekker.

Nye samarbeidsformer

Bransjen har selv etterlyst nye samarbeidsformer i lengre tid. I løpet av året er flere offentlig-privat-samarbeidsprosjekter (OPS) på veisiden og samspillkontrakter på byggesiden igangsatt. I tillegg har såkalte utbyggingsavtaler mellom kommuner og entreprenører vært heftig diskutert, både med tanke på lovligheten og den etiske siden av avtalene. Også produktiviteten i bransjen har fått større oppmerksomhet enn tidligere.

Anleggsbransjen hadde store forhåpninger til fjerningen av investeringsavgiften i oktober, men effekten har latt vente på seg. Omorganiseringen av Statens vegvesen har gitt oss en entreprenørgigant i Veiproduksjon AS med en startkapital nesten 1,7 milliarder. Planleggingssiden i det offentlige Vei-Norge har også vært gjennom en stor forandring som har berørt mange av TUs lesere på en eller annen måte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.