ARBEIDSLIV

Opp og ned på arbeidsmarkedet

Hild Lamvik
13. des. 2001 - 14:52

I oktober var det 26 prosent færre utlyste stillinger i media enn på samme tid i fjor. Nedgangen har særlig rammet programmerere og systemutviklere.

I løpet av oktober mottok Aetat varsel om 6300 nye permitteringer og oppsigelser, en økning på 15-30 prosent sammenlignet med oktober 2000. Brorparten av permitteringene og oppsigelsene rammer ansatte i konkurranseutsatt industri og IKT-sektoren, ifølge siste halvårsrapport fra Aetat.

Størst økning på Østlandet

Arbeidsledigheten registrert i oktober lå 3 prosent høyere enn i oktober året før, og har slått særlig ut i Akershus, Oslo og Telemark. Økningen i disse tre fylkene har vært henholdsvis (22%, 21% og 7%).

Samtidig har sysselsettingen innen oljeindustrien økt (opp 3%) i takt med oppgangen i oljeinvesteringene. Ingeniørselskapene, olje- og serviceselskapene står for sysselsettingsøkningen i denne sektoren, mens industri, bygg og anlegg har hatt en svak nedgang, viser Aetats siste kartlegging av sysselsettingen innen oljevirksomheten.

Opp for oljeingeniører

Ingeniørselskapene sysselsetter hele 16 prosent flere nå enn for et år siden. Oljå har 73.900 sysselsatte, og utgjør tre prosent av total sysselsetting i Norge. Nær halvparten av jobber i Rogaland. Vel 4000 utlendinger jobber i den norske oljeindustrien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.