ENERGI

Opp og fram for NorNed

KRAFTKABEL: Statsråd Thorhild Widvey gir grønt lys for kraftutveksling mellom Norge og Nederland. Det er handelen med grønn kraft som lokker. FOTO:AJS
KRAFTKABEL: Statsråd Thorhild Widvey gir grønt lys for kraftutveksling mellom Norge og Nederland. Det er handelen med grønn kraft som lokker. FOTO:AJS

Olje- og energidepartementet har gitt Statnett SF konsesjon for kraftutveksling med Nederland. Det betyr en ny kraftoveføring fra Norge til kontinentet.

Statnett og det statseide nederlandske sentralnettselskapet Tennet skal stå for utbyggingen av den nye likestrømsforbindelsen døpt NorNed.

-Dagens konsesjon fra Olje- og energidepartementet er svært gledelig og betyr at vi er et langt skritt nærmere en sammenkobling mellom det norske kraftmarkedet og det nederlandske, uttaler konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i en pressemelding.

580 km

Kabelen skal legges mellom Feda i Vest-Agder og Eemshaven i Nederland. Kabelen skal etter planen settes i drift ved årsskiftet 2007/2008.

NorNed vil krysse Nordsjøen og være 580 km lang. Den norske delen av prosjektet er kostnadsregnet til 2,3 milliarder kroner. Kostnadene vil bli dekket av inntekter fra krafthandelen mellom landene.

- NorNed-kabelen vil øke overføringskapasiteten mellom Norge og utlandet med rundt tyve prosent. Økt overføringskapasitet til utlandet har flere positive sider for kraftmarkedet i Norge. Det er også viktig for meg at prosjektet kan realiseres på likeverdige vilkår mellom de to selskapene, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey..

Vann og varme

Kraftsystemene i Norge og Nederland er svært forskjellig. Norge har vannkraft, mens Nederland er basert på varmekraft.

Som følge av forskjellige egenskaper ved disse systemene, vil både Norge og Nederland ha stor nytte av kraftutvekslingen.

Begge veier

Kraftutvekslingen skal baseres på markedsprisene i de to landene, og vannkraftsystemet vil normalt eksportere på dagtid og importere om natten og i helgene.

I et tørrår vil kabelen kunne gi en betydelig import, inntil 3 til 3,5 TWh per år ifølge Statnett. Kabelen legger til rette for en mer effektiv utnyttelse av de samlede kraftressursene i de to landene, virker stabiliserende på kraftprisen og styrker forsyningssikkerheten.

Kabelen vil også bidra til en tettere integrering av kraftmarkedet i Norden og kontinentet. Avtalen er basert på prinsippet om at alle kostnader og inntekter knyttet til kabelen skal deles likt mellom Statnett og Tennet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.