IT

Opererer pasienter med HD-TV

5. feb. 2008 - 07:00

Video er blitt nødvendig utstyr på de fleste operasjonsstuer.

Videokameraer brukes til å formidle video fra operasjonen til andre både i og utenfor operasjonsrommet og for å gjøre opptak.

Medisinsk avgjørende

I tillegg er video legens øyne når det utføres kikkehullskirurgi (endoskopi).

Video er også et viktig hjelpemiddel ved telemedisin hvor det er mulig å få eksperthjelp fra hele verden og informasjonen kan lagres til senere bruk.

— Det sier seg selv at jo bedre kvalitet vi klarer å gjengi på skjermen, jo bedre er det for alle som bruker video i operasjonsrommet. Derfor er det naturlig at vi benytter oss av den trenden vi nå ser mot HD-TV ellers i samfunnet. Når vi øker oppløsningen fra standardvideo på 720 x 576 punkter til HD på 1920 x 1080 punkter så fremtrer nerver, bindevevslag, svulster og andre detaljer veldig mye bedre. I enkelte tilfelle kan dette være medisinsk avgjørende, sier prosjektleder ved plan- og anskaffelsesseksjonen på Rikshospitalet, Kjetil Haugen.

I dag har de over 300 videokameraer som brukes i medisinsk sammenheng. Ca. en fjerdedel av disse brukes til endoskopi. Her er bildekvalitet meget kritisk. Endoskopisk utstyr blir i dag levert med HD-kameraer som standardutstyr.



Samarbeid med Sony

Rikshospitalet har innledet et samarbeid med Sony om overgangen til HD.

— Vi skal samle signaler fra alle kamerakilder på operasjonsstua slik at disse enkelt kan presenteres der det er behov. Det kan være både i og utenfor stua i undervisningssammenheng. Vi gjør det også tilgjengelig for opptak. Det som er nytt er at vi etablerer en teknisk infrastruktur som er forberedt for å håndtere video med HD-oppløsning. Tidligere har dette vært for kostbart å gjøre i en slik skala, sier Haugen.

En ekstra fordel med dette er at vi kan presentere detaljene i operasjonen for studenter på en mye bedre måte som gjør at de ikke trenger å være til stede i selve operasjonssalen.

Det reduserer faren for infeksjoner. Legene som har tatt i bruk HD synes det er mye mindre anstrengende når de ser bedre og mange vil ikke gå tilbake til standard videooppløsning, sier Haugen.



Langsiktig overgang

Som så mange prosjekter innen helsevesenet er den videre satsingen et økonomisk spørsmål.

Et av problemene de møter er at HD ikke gir flere behandlede pasienter selv om det gir bedre kvalitet på behandlingen. Derfor vil det ta mange år før overgangen til HD er ferdig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.