BYGG

Operarettssak avblåst

Operaen opera Bjørvika
Operaen opera Bjørvika Bilde: Asbjørn Goa
Joachim Seehusen
26. mai 2008 - 15:56

Det var kontrakten K213 som skapte gnissninger mellom Statsbygg og Veidekke.

Arbeidene med denne startet i august 2004 og ble avsluttet i desember 2005, noen måneder senere enn planlagt.

Sprik og sprekk

Opprinnelig kontraktssum var på 247 millioner kroner. Veidekke sendte en regning på 425 millioner kroner, og ble tilbudt 304 millioner kroner av Statsbygg.

I Stortingsproposisjon 53, som ble lagt frem i dag, godkjenner regjeringen å betale 64 millioner kroner ekstra til Veidekke. Dette er en sum som er kommet frem etter omfattende forhandllinger mellom partene.

Juristmat

Den opprinnelige stevningen ble sendt 30. november 2006. Fra da av overtok regjeringsadvokaten videre forhandlinger fra statens side.

For Veidekkes øvrige kontrakter med Statsbygg knyttet til operaen er oppgjørene betalt og godkjent.

Les også: Utsetter opera-rettssak
Opera-bygget havner i retten

Komplisert jobb

I Stortingsproposisjonen heter det av kontrakt K213 omfattet alle bærekonstruksjoner av plasstøpt betong, stålkonstrukjsoner og prefabrikerte beongelementer. Entreprisen var kompleks og ressurskrevende med store krav til samordning og planlegging, heter det i Stortingsproposisjonen.

Veidekke fornøyd

– Jeg er glad for at vi kom til en enighet og slapp en lang og krevende rettssak, sier konsernsjef Terje Venold i Veidekke. – Dette er en avtale vi kan leve med.

Venold peker på at arbeidene var ekstremt komplekse i dypkjelleren, og gir Veidekke noe av æren for at operaen ikke ble forsinket da det oppstod problemer. – Vår måte å reagere på var viktig for å få operaen ferdig i tide. Det krevde at vi handlet der og da, sier Venold.

Saker i kø

Ut over denne saken er det fortsatt potensielle tvister om belysningsutstyr. Regjeringen skriver i proposisjonen at : Dei økonomiske konsekvensane av desse sakene er vurderte som relativt avgrensa. Det ligg ikkje føre informasjon i dag som tyder på ytterlegare tvistesaker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.