NETTARKIV

Operabygger

27. juni 2002 - 10:58

En kan spørre seg hva som får en person til å ta en såpass eksponert jobb under statlig regulativ, som Terje Olsen har kastet seg ut i, som Statbyggs prosjektleder for ny opera. Han har sikkert selv stilt seg det spørsmålet fra tid til annen.

- Svaret er en viss idealisme og entusiasme. Det er klart det er prestisjefylt å lede et slikt prosjekt. Jeg har et sterkt ønske om at det skal bli vellykket, det vil jo bli et bilde på vår tid. Oppdraget er ikke ekstremt vanskelig, men deler av prosjektet har et monumentalt preg, og det er en utfordring, sier han.

Olsen er fra Brønnøysund. Der bor han og der bor familien. Til Oslo er han ukependler. Av de seks barna er det kun ett som fortsatt bor hjemme.

Hobby?

-Neei. Livet mitt gir begrensede muligheter. Det er ikke plass til verken frimerker elle sangkor. Jobben krever all min tid.

Imidlertid er det ikke er helt sant. - Jeg er glad i gå, jeg liker å bruke naturen.

Bygningsingeniøren som ble uteksaminert fra NTH i 1971 har tidligere ikke vært hyppig gjest i operaen. - Jeg besøkte operaen i København for tre uker siden. Hørte Julius Cæsar, det varte i fire og en halv time. Det var morsomt.

På det faglige er selvtilliten høy. Han startet karrieren sin i Statens vegvesen i Nordland, der han etter hvert fikk mange broer på samvittigheten. - Noen kaller meg brobyggeren fra Brønnøysund.

Etter en periode i et rådgivende byggteknisk firma fant Olsen veien tilbake til staten. De siste seks årene har han arbeidet i Statsbygg. Realfagsbygget i Trondheim bærer hans stempel, det samme gjør det såkalte BBB-bygget (Bygg for biologisk basalfag) ved Haukeland Sykehus i Bergen.

Men operaen blir størst, både i kroner og på de fleste andre områder. Det bekymrer ikke den meget pragmatiske Olsen. - Vi har kjørt detaljerte analyser og er så sikre på budsjetteringen og fremdriften som vi kan være. Det er nå en gang slik at ikke alt er målbart på forhånd, sier prosjektlederen som tar sikte på å nå målet uten å bruke mer enn 2,8 milliarder kroner.

Sivilingeniør Terje Olsen har bygd mange broer og ledet flere av Statsbyggs store prosjekter de siste årene. Nå skal han reise operaen i Bjørvika - innenfor budsjett.

Les mer på side 12:

Tror ikke på opera-tøffel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.