IT

Opera vinner heder

Utviklere i Opera Software får Gulltastens Hederspris 2012 for sin innsats med Opera Mini.

Mottok hedersprisen med duett: Teknologisjefen i Opera Software Håkon Wium Lie overrasket alle deltakerne på årets Gulltastarangement med å synge sammen med konferansier Alex Rosén.
Mottok hedersprisen med duett: Teknologisjefen i Opera Software Håkon Wium Lie overrasket alle deltakerne på årets Gulltastarangement med å synge sammen med konferansier Alex Rosén. Bilde: nokomdet.no

Årets Gulltastutdeling er gått av stabelen.

I tillegg til årets mobiltelefon som gikk til Samsung Galaxy SIII er hedersprisen den største. Den går til en eller flere som har gjort noe eksepsjonelt for å utvikle mobiltelefoni fra et norsk ståsted.

Les også: Nå kan du stemme frem Årets ingeniørbragd

Hedersprisen 2012

Årets vinner ble teamet rundt Opera Mini som har dannet grunnlaget for Operas store internasjonale suksess og kraftige vekst de siste årene.

Selskapet har nå rundt 900 ansatte rundt om i verden.

Juryen begrunner valget på denne måten:

Tidlig på totusentallet satt det et par gutter fra en norsk nettleserleverandør hos Ericsson i Lund i Skåne. De ville selge inn en fantastiske norsk nettleser til Ericssons nye smarttelefon P800.

Og der satt de en stund. De satt en ukes tid, og vel så det– og dinglet med bena. Resultatet var at de ikke fikk kontrakten. Altså en trist slutt.

Men årets hederspris er på ingen måte en forsinket trøstepris. Det skjedde nemlig noe annet her. Tapet ble begynnelsen på noe nytt. Fugl Fønix vil kanskje noen si.

For disse Opera-gutta satt i Lund og kjedet seg. Og så ringte de hjem til Waldemar Thranes gate 98 og spurte teknologisjef, Christen Krogh, om de ikke kunne bruke ventetiden til å jobbe med en serverbasert modell av Opera for mobiltelefoner.

Og det fikk de. Da de kom hjem hadde de utviklet den første prototypen til Opera Mini. Selve suksessfaktoren til Opera i dag og kanskje en av de største mobilrelaterte suksessene som er utviklet her på berget. Dessverre har vi alt for få slike internasjonale IT-suksesser her i landet. Med unntak av Opera, som nå er et konsern med 900 ansatte rundt om i verden er kanskje Telenor det andre eksemplet. Og Opera hadde som kjent sitt fødested i Telenors forskningsavdeling.

200 millioner brukere senere vil Håkon Wium Lie motta årets hederspris på vegne av de som har vært med å utvikle den fantastiske suksessen Opera Mini.

PS: Formann i juryen for Hedersprisen, er også forfatteren av denne saken, Odd R. Valmot i Teknisk Ukeblad.

Les også:

Derfor trenger Facebook en norsk nettleser

Derfor vraket Cern Norge

Flere veier til gratis Wimp og Spotify

Snart kan du se saldo direkte på bankkortet  

Les mer om: