IKT

Opera tråkker Hollywood på tærne

Espen Leirset
18. nov. 2005 - 10:29
Vis mer

For noen måneder siden slapp Opera ut en betaversjon av sin nettleser hvor BitTorrent er en integrert del.

BitTorrent har revolusjonert måten man laster ned filer på internett. Filmbransjen og andre rettighetshavere mener programmet legger til rette for distribusjon av piratkopiert programvare.

Mens bloggerne jubler. Mange ser på Operas framstøt som en super måte å gjøre teknologien kjent på blant folk flest, og ikke bare for de spesielt innvidde i cyberspace.For massene

– Vi synes Operas framstøt er svært bra. Dette flytter BitTorrent-teknologien nærmere mainstream, sier nestleder Bjørn Remseth i Elektronisk Forpost Norge, en organisasjon som kjemper for det de kaller borgerrettigheter i cyberspace. Han mener det er svært positivt at en ”stor og seriøs aktør” tar dette skrittet.

Remseth vedgår at Opera med dette framstøtet beveger seg inn i et minefelt, men understreker samtidig at BitTorrent er helt filnøytralt. Dersom organisasjoner med små midler ønsker å gjøre en film tilgjengelig, kan de med BitTorrent gjøre dette uten stor båndbredde. Remseth mener at selv om teknologien kan brukes til piratformål, bør ikke dette stoppe den legitime bruken som den nye teknologien åpner for.God tilbakemelding

Opera er fornøyd etter at de for noen måneder siden slapp nettleseren med den integrerte fildeleren.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på bruken av BitTorrent i nettleseren vår, sier utviklingsdirektør Christen Krogh i Opera.

Han antyder at det kan bli aktuelt med en fullblods nyversjon av Opera med BitTorrent som en integrert del. Teknisk Ukeblad er kjent med at utviklere i Opera jobber for å forbedre tjenesten.

– Vi vurderer fortsatt om BitTorrent skal bli en feature på vårt produkt, sier Krogh.Minefelt

Opera er selvsagt bevisst at de beveger seg inn i et minefelt av de sjeldne. For ikke lenge siden vant rettighetshaverne i amerikansk høyesterett mot Napster og lignende selskaper. Krogh mener imidlertid denne dommen ikke er relevant for Opera.

BitTorrent skiller seg fra Napster og Grokster ved at det ikke er et sentralisert nettverk hvor det ligger store datamengder tilgjengelig.

– Disse selskapene hadde ulovlig fildeling som en forretningside. Vi oppfordrer ingen til å bruke BitTorrent til å laste ned illegal informasjon. BitTorrent er ikke annet enn en effektivisering av måten å laste ned filer på. Prinsipielt er det ikke forskjellig fra HTTP eller FTP, argumenterer Krogh.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.