Dette er BitTorrent
- Når en bruker begynner å laste ned ei fil, får hun ikke nø dvendigvis begynnelsen av fila først. Til å begynne med sendes tilfeldige biter av fila til alle brukerne.
- Deretter kobles de til hverandre og utveksler de forskjellige delene. Nå r mange nok brukere er koblet til hverandre, vil omsider alle få tak i hele fila.
- Dette får hastigheten på opp- og nedlasting til å ø ke med antallet brukere som laster ned, til forskjell fra tradisjonelle metoder, der det går mye tregere når alle laster ned fra samme kilde.
- Filen lastes ned fra kilder oppgitt av sporingstjeneren, og mens den lastes ned, lastes den også opp til andre kilder. Klienten bruker all båndbredde den har tilgjengelig, som kan begrenses.
- Ved å laste opp filer mens den laster ned, bidrar hver klient i distribusjonen av fila – faktisk vil klienter som bidrar mye med å laste opp premieres og prioriteres, slik at den får lastet fra flere kilder enn andre.
- Dette forhindrer såkalt leeching, som er brukere som kun laster ned uten å bidra ved å laste opp.
- Det er to viktige forskjeller mellom BitTorrent og andre P2P-protokoller – f.eks. Kazaa – som gjør BitTorrent mindre attraktiv for «pirater». For det første tilbyr ikke BitTorrent i seg selv noen måte å finne filer på. En bruker må selv finne .torrent-fila.
- For det andre gjør ikke BitTorrent noe forsøk på å skjule hvem som opprinnelig distribuerte fila.
Kilde: Wikipedia
For noen måneder siden slapp Opera ut en betaversjon av sin nettleser hvor BitTorrent er en integrert del.
BitTorrent har revolusjonert måten man laster ned filer på internett. Filmbransjen og andre rettighetshavere mener programmet legger til rette for distribusjon av piratkopiert programvare.
Mens bloggerne jubler. Mange ser på Operas framstøt som en super måte å gjøre teknologien kjent på blant folk flest, og ikke bare for de spesielt innvidde i cyberspace.
For massene
– Vi synes Operas framstøt er svært bra. Dette flytter BitTorrent-teknologien nærmere mainstream, sier nestleder Bjørn Remseth i Elektronisk Forpost Norge, en organisasjon som kjemper for det de kaller borgerrettigheter i cyberspace. Han mener det er svært positivt at en ”stor og seriøs aktør” tar dette skrittet.
Remseth vedgår at Opera med dette framstøtet beveger seg inn i et minefelt, men understreker samtidig at BitTorrent er helt filnøytralt. Dersom organisasjoner med små midler ønsker å gjøre en film tilgjengelig, kan de med BitTorrent gjøre dette uten stor båndbredde. Remseth mener at selv om teknologien kan brukes til piratformål, bør ikke dette stoppe den legitime bruken som den nye teknologien åpner for.
God tilbakemelding
Opera er fornøyd etter at de for noen måneder siden slapp nettleseren med den integrerte fildeleren.
– Vi har fått gode tilbakemeldinger på bruken av BitTorrent i nettleseren vår, sier utviklingsdirektør Christen Krogh i Opera.
Han antyder at det kan bli aktuelt med en fullblods nyversjon av Opera med BitTorrent som en integrert del. Teknisk Ukeblad er kjent med at utviklere i Opera jobber for å forbedre tjenesten.
– Vi vurderer fortsatt om BitTorrent skal bli en feature på vårt produkt, sier Krogh.
Minefelt
Opera er selvsagt bevisst at de beveger seg inn i et minefelt av de sjeldne. For ikke lenge siden vant rettighetshaverne i amerikansk høyesterett mot Napster og lignende selskaper. Krogh mener imidlertid denne dommen ikke er relevant for Opera.
BitTorrent skiller seg fra Napster og Grokster ved at det ikke er et sentralisert nettverk hvor det ligger store datamengder tilgjengelig.
– Disse selskapene hadde ulovlig fildeling som en forretningside. Vi oppfordrer ingen til å bruke BitTorrent til å laste ned illegal informasjon. BitTorrent er ikke annet enn en effektivisering av måten å laste ned filer på. Prinsipielt er det ikke forskjellig fra HTTP eller FTP, argumenterer Krogh.