MOBIL

Opera Mini for iPhone

Opera har nå lansert sin nettleser for iPhone. Vi har tatt en titt på den.

15. feb. 2010 - 12:36

Opera Mini iPhone

En tilsynelatende raskere og litt mer brukervennlig nettleser far Opera vil bli kompis med Apples egen Safari.

Opera informerte i går om at de nå har 50 millioner aktive Opera Mini-brukere. I tillegg til å nå lansere Opera Mini og Opera Mobile på på tvers av de fleste plattformer har Opera også laget en versjon av sin nettleser for iPhone.

Opera Mini iPhone er altså en lett nettleser som er designet for hurtighet og brukervennlighet, og her har Opera gjort en god jobb.

Kort om hvordan Opera Mini fungerer

Når du ønsker å se en nettside sendes din forespørsel til en server som optimaliserer formatet for skjermen på din enhet og komprimerer nettsiden (opptil 90%) for så å sende denne tilbake til deg. Opera kaller dette for en Footprint. Alle de tunge løftene skjer altså på serveren og dette fører til at sider lastes mye kjappere da det er mindre som skal lastes. All data sendes til telefonen i en bolk, slik at hele siden lastes samtidig.

Opera Mini iPhone

Er du kjent med Opera nettleseren til din datamaskin vil du nok med en gang kjenne igjen utseendet på Opera Mini iPhone. Startsiden består av Operas Speed Dial, som lar deg legge til opptil ni nettsider som bokmerker i form av miniatyrer. Dette gir deg lynrask tilgang til dine favorittsider.

Som nevnt er Opera opptatt av hurtighet. Ikke bare laster den sider fort, men den lar deg også bla frem og tilbake i historikken uten at du behøver å laste sidene på nytt. Her er det en begrensning i forhold til minne, men Opera Mini iPhone skal greit takle en god håndfull nettsider.

Faner

Du har også en fanefunksjon i denne nettleseren. Også her er det en begrensning i forhold til minne, men den takler fint et tosifret antall nettsider før den begynner å slite. Selv om nettleseren ikke kan kjøre i bakgrunnen på en iPhone er den satt til å huske de sidene og fanestrukturen fra siste sesjon. Fanene er lett tilgjengelig fra menylinjen og det er enkelt å hoppe mellom de forskjellige sidene.

Opera Mini iPhone har full støtte for landskapsvisning. Ved å tippe telefonen snur siden, men du må laste siden på nytt for at denne skal fylle ut bredden på skjermen. Den gjør altså ikke dette automatisk slik som Safari, men den skalerer og viser nettsider på samme måte. Opera Mini iPhone har også en fullskjerm-modus som utnytter hele skjermens flate.

I nettleseren kan du zoome som du ellers gjør på en iPhone, men Opera Mini iPhone har også en tast som lar deg kjapt zoome inn og ut til full størrelse. Den har også en meget grei funksjon som lar deg søke etter spesifikke ord eller uttrykk i nettsider. Ellers ser vi at de klassiske innstillingene i Opera er på plass. Du kan så av eller velge størrelse på bilder for å begrense databruk. Du kan velge om nettleseren skal huske passordene dine eller ikke.

Opera Link

Dersom du ønsker kan du synkronisere Opera Mini iPhone med Opera-nettleseren på din datamaskin. På denne måten kan du ivareta bokmerker og andre innstillinger.

Blir den godkjent?

Opera har ikke sendt applikasjonen inn til Apple enda, men de er rimelig sikre på at den vil komme seg gjennom den noen ganger tøffe vurderingsfasen og bli lagt ut i AppStore. Vil Apple godkjenne en nettleser som er tilsynelatende mye raskere enn deres egen Safari?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.