Opera i samspill med byen

Granitt og metall

22. juni falt avgjørelsen i arkitektkonkurransen. Snøhetta fikk førstepremie og to millioner kroner for sitt forslag, som de har kalt 04321. Juryen uttaler at utkastet makter å forholde seg enkelt og klart til både et komplekst romprogram og en komplisert bysammenheng.

Bygningen består av to skrånende flater som krysser hverandre. Den ene flaten, som vender mot byen, stiger opp av vannet, mens den andre utgjør taket på den store operasalen. Den skrånende takflaten er utformet som en stor granittbelagt byplass.

Mot øst har operahuset presise, metallkledde volum.

Akustikken må bedres

Juryen er imidlertid ikke helt fornøyd med lydforholdene i vinnerutkastet: – Operasalens konkave form kan generere uheldig akustisk fokusering. Formen bør brytes opp, uttaler juryen, som også ønsker større innvendig høyde av hensyn til akustikken. Dette må ivaretas i den videre bearbeidingen av prosjektet.

Førstepremie i en arkitektkonkurranse betyr ikke automatisk at forslaget blir realisert, men ved premieutdelingen uttrykte ingen tvil om at 04321 skal reises innen 2008. Foreløpig budsjett lyder på 1,8 milliarder kroner.

Fire andre forslag ble premiert, blant dem "Storstuen" av Stein Halvorsen MNAL i Oslo.