IT

Opera i ny ham

GODT FORSLAG:Skriver man Teknisk i Google søkefeltet i Opera 11 kommer Teknisk Ukeblad opp som et hett forslag.
GODT FORSLAG:Skriver man Teknisk i Google søkefeltet i Opera 11 kommer Teknisk Ukeblad opp som et hett forslag.

Den norske nettleseren Opera fortsetter å fornye seg. Selv om selskapet har fenomenal suksess med sine nettlesere på mobiltelefon har de ikke glemt sin historie. I dag lanseres versjon 11. Og som alltid er det mange nyheter.

Plugins

Den viktigste nyheten er nok plugins. Noe erkekonkurrenten Firefox har hatt stor glede av. Opera har laget et åpent grensesnitt som gjør det enkelt å skrive slike som i Operas lingo heter Extensions. Fra start kan man utvide funksjonaliteten i nettleseren med rundt 200 sådanne inklusive en som oversetter nettsiden til et annet språk. Opera tror ikke det tar lang tid før det dukker opp tusen til.

Alle de nye utvidelsene vil bli sjekket manuelt av Opera slik at de er sikre og at de har tilstrekkelig kvalitet. Brukeren kan selv velge hvilke Extensions av de som er installert som skal lastes av nettleseren ved oppstart.

Fordelen ved ikke å være først med en slik utvidbar struktur er at de har lært av andre og at de har gjort det på en måte som holder minnebruken nede og hastigheten oppe.

Fanestabling

En av de store fordelene med Opera, som de fleste har hermet etter er tab-er, eller faner på norsk. Slike blir det fort mange av når man surfer rundt og da kan det være greit å få et verktøy for å holde orden på dem.

Tab stacking – fanestabling er Operas løsning. Man kan trekke faner oppå hverandre og skape en såkalt stabel. Når man “muser over” ser man en miniatyrvisning av alle siden i stabelen. Et klikk til og de sprer seg ut igjen. Veldig praktisk.

Foreslår

Nye Opera har også implementert Google Predictions.

Det betyr at etter hvert som man skriver så dukker det opp forslag til fullføring av søket.

I de fleste tilfeller betyr det mindre arbeid på tastaturet og av og til et tips til et bedre søkeord.

Automatisk oppdatering

På samme måte som mange andre har gjort lanserer nå Opera automatisk oppdatering.

Det er ennå viktigere når de nå har et vell av Extensions som nå blir oppdatert uten at brukerne trenger å følge med på alle som er installert.

Mindre og raskere

Ikke det at det tar så lang tid å laste ned Opera, men den nye versjonen er faktisk hele 30 prosent mindre enn versjonen den erstatter. Det er viktigere at koden er trimmet og at Opera 11 er kjappere i bruk. Spesielt Linuxutgaven er trimmet og vesentlig raskere enn før.

Nå er det også blitt mulig å skru av flash og videoer som normalt lastes automatisk. I tillegg til Opera Turbo gjør det den nye versjonen til en drøm for alle som sitter på en treg smalbåndet forbindelse.

Les mer om: