IKT

Opera i 10 akter

Odd R. Valmot
21. mars 2003 - 08:00

Det er nesten "mot normalen" at norske Opera skal kunne konkurrere med enorme Microsoft, og den gratis nettleseren de har bygget inn i alle Windowsversjonene.

Selv Netscape som eide dette markedet er bare en skygge av seg selv, mens Opera ser ut til å klare seg bra.

Hva er det som gjør at lille norske David klarer seg i kampen med gigantiske Goliat?

Plattformuavhengig

- Det er flere årsaker til at vi har så stor suksess på dette markedet, sier utviklingssjef i Opera, Christen Krogh, men den viktigste årsaken er at vi helt siden 1995 har videreutviklet og raffinert koden til kjernen i programmet, som er skrevet i C++.

Kjernen er felles for alle plattformene Opera støtter og gjør det enkelt å kompilere ut nye plattformversjoner - enten det er en liten PDA, en mobiltelefon, eller en versjon for PC, Mac, eller ulike varianter av Unix. Opera støtter for tiden aktivt 10 ulike plattformer og flere vil komme til i fremtiden.

Denne plattformuavhengige utviklingen har vært vår filosofi helt fra starten, og kan bidra til at Opera blir svært utbredt. Alliansen med Symbian gjør at stadig flere mobiltelefoner vil benytte den norske nettleseren. Opera har også gjort sitt inntog på TV-en og vil finnes som standard nettleser på ulike dekodere.

Selvfølgelig er det ikke mulig å gjøre alt plattformuavhengig. Rundt den felles kjernen ligger et API som beskriver hvordan filsystem, grafisk grensesnitt, nettverk og andre egenskaper på de ulike plattformene integreres med browserkjernen.

Erfaring

Opera er ingen nykommer på nettlesermarkedet. Selskapet begynte som et prosjekt i Telenor i 1994, der gründerne Jon S. von Tetzchner og Geir Ivarsøy utviklet en egen nettleser. Opera Software ASA ble startet året etter, og i 1996 ble versjon 2.1 lagt ut på nettet. To år etter ble e-postklienten bygget inn i Opera samtidig med at nettleseren ble lansert på mange plattformer.

Siden har det gått stadig raskere og Opera har fått et godt grep om nettlesermarkedet for mobiltelefoner og TV-dekodere, som for begge kan bli svært stort i fremtiden.

- Den erfaringen som ligger i vår organisasjon er en viktig årsak til suksessen vår, og jeg vil påstå at vi i dag har verdens beste nettleser-utviklingsteam på 60 personer, sier Krogh.

Mange tror nok at det er Microsoft som driver denne utviklingen fremover, men slik er det ikke. Det er vi, og de som står bak Mozilla, som brøyter ny mark her. Internet Explorer har bare hatt sikkerhetsoppgraderinger på svært lenge.

Rask

Det er tre egenskaper som er viktige for hvor kjapp en nettleser er. Den første er selvfølgelig hvor raskt programmet klarer å utføre de ulike funksjonene. Oppstartshastigheten er også viktig for brukeren og den lider hvis programmet er stort.

Selv om Internet Explorer er et svært stort program, har Microsoft bygget deler av det inn i operativsystemet. Det gjør at mye av funksjonaliteten lastes inn samtidig med at PC-en starter, og det korter oppstarten av IE.

En kan få et inntrykk av størrelsen til IE når den siste sikkerhetsoppgraderingen lastes ned. Avhengig av operativsystemet er den på mellom 11 og 75 MB. Til sammenlikning er en full installasjon av Opera 7.02 på litt over tre MB, og da er e-postdelen inkludert.

Den viktigste hastighetsopplevelsen er allikevel hvor raskt programmet viser tekstinformasjon når en side hentes inn. Spesielt for alle med mobile forbindelser er det viktig at de slipper å vente lenge, og her er Opera uovertruffen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.