IT

Opera håper på EU-medvind mot Microsoft

Adm. dir Opera Software
Adm. dir Opera Software Bilde: Anders J. Steensen
Leif Hamnes
13. des. 2007 - 15:11

-Timingen er veldig god, noe som er hovedgrunnen til at vi velger å gjøre dette nå. Microsoft er på vikende front i EU-systemet, sier kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera Software til TU.no.

Han sikter til EF-domstolens avgjørelse i en flere år lang strid mellom Microsoft og EU i september. Sistnevnte gikk seirende ut av striden, der Microsoft ble funnet å ha hindret fri konkurranse gjennom å fremme sin egen medieavspiller Windows Media Player som en del av operativsystempakken Windows.

Trøblete EU-forhold

EU-kommisjonen ila Microsoft en rekordbot på rundt 3,9 milliarder kroner for dette forholdet så tidlig som i 2004.

Kommisjonen krevde blant annet at Microsoft skulle tilby operativsystemet Windows uten å legge ved Media Player, samt at deler av selskapets kildekode skulle offentliggjøres.

Microsoft ble ilagt nye 280 millioner euro i bot, om lag 2,2 milliarder norske kroner, fordi EU-kommisjonen mente selskapet ikke rettet seg tilstrekkelig etter kravene. Microsoft klaget i september vedtaket inn til EF-domstolens førsteinstans, men vant ikke fram.

Nettlesere viktig

Opera Software mener prinsippene i EUs sak mot Microsoft i Media Player-saken bør kunne overføres fra medieavspillere til nettlesere. Microsoft knytter sin nettleser Internet Explorer til operativsystemet Windows, og det er problematikken rundt dette Opera nå legger fram for EU-kommisjonen.

-Nettleseren blir stadig viktigere for folk i det daglige, ettersom stadig flere tjenester både av privat og yrkesmessig art implementeres i og håndteres gjennom dem. Da fortjener forbrukerne et reelt valg for en så viktig del av informasjonshverdagen, sier Tor Odland.

– Hindrer utvikling

Opera Software mener videre at Microsoft hindrer samspill ved ikke å følge aksepterte webstandarder. Det norske selskapet håper EU-kommisjonen vil presse Microsoft til å støtte åpne webstandarder i Internet Explorer.

– Med åpne standarder kan webutviklere bruke tiden sin til mer fornuftige ting, som bedre produkter og tjenester, framfor å tilpasse seg Internet Explorer, sier kommunikasjonsdirektøren.

Opera-sjef Jon von Tetzchner trekker det enda litt lenger:

– Vi klager på vegne av alle brukerne som er lei av at en monopolist tar valgene for dem, sier han i en pressemelding.

Spesifikt vil Opera be EU-kommisjonen om å tvinge gjennom to forandringer. De vil at Microsoft skal skille Internet Explorer fra Windows og/eller tilby alternative nettlesere forhåndsinstallert på skrivebordet.

Vil samarbeide

Kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft Norge påpeker at PC-brukere har full frihet til å velge hvilken nettleser de vil bruke og til å installere den som sin standardnettleser.

– PC-produsenter kan også fritt forhåndsinstallere den nettleseren de selv ønsker på de Windowsbaserte PC-ene de selger. Microsoft er opptatt av å fremme denne valgfriheten gjennom våre såkalte Windows Principles, hevder Solberg.

Microsofts standpunkt er at det gavner forbrukere når nettleseren leveres som en del av operativsystemet.

– Vi vil selvfølgelig samarbeide med eventuelle undersøkelser fra EU-kommisjonen, sier Solberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.