OLJE OG GASS

OPEC kutter ikke i oljeproduksjonen

Til tross for stort fall i oljeprisen.

OPEC vil ikke kutte i oljeproduksjonen.
OPEC vil ikke kutte i oljeproduksjonen. Bilde: Colourbox
27. nov. 2014 - 16:11

Medlemslandene i OPEC er enige om å beholde målet for den kollektive produksjonen på 30 millioner fat daglig, til tross for at oljeprisen har falt med mer enn en tredel siden juni.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi bekrefter til journalister at medlemmene i OPEC er enige om ikke å kutte i produksjonen.

– Det stemmer, sier ministeren etter det fem timer lange møtet i oljekartellet i Wien torsdag.

Etter at kunngjøringen ble kjent, falt prisen på nordsjøolje med tre dollar til mindre enn 75 dollar fatet. Dette er det laveste nivået på fire år. Pristoppen i sommer var på 115 dollar.

Amerikansk lettolje falt til 70,87 dollar fatet, mens nordsjøolje kostet 74,36 dollar fatet. Begge prisene er de laveste siden august 2010.

Skiferolje

Hovedårsakene til prisfallet antas å være økende produksjon av skiferolje i USA og lavere etterspørsel som følge av svak økonomisk aktivitet både i Kina og Europa.

OPEC sier organisasjonen er bekymret for fallet i oljeprisene, men understreker samtidig at prisene ikke bare bør være lave nok til å bidra til økonomisk vekst i verden. Prisene må også være rettferdige for produsentene.

Som ventet

Utfallet av møtet torsdag ble slik flere kilder hadde spådd på forhånd.

– Hvis OPEC senker produksjonsgrensen, vil de overlate større markedsandeler til produsenter av skiferolje. Det er ikke i OPEC-landenes interesse på lengre sikt, sa Fawad Razaqzada fra selskapet Forex.com.

Professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, Øystein Noreng, sa til NTB onsdag at han ikke er spesielt overrasket over at oljeprisen har falt kraftig siden i sommer. Han mener det er sannsynlig med en ganske lang periode med oljepris på dagens nivå eller helt ned mot 60 dollar fatet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.