KOMMENTARER

OPEC-kutt ingen krise

Anders J. Steensen
10. sep. 2008 - 13:05

En oljepris på 100 dollar fatet var utenkelig for bare ett år siden. Da St.prop. 1 2007 - 2008 Statsbudsjettet ble lagt fram, trodde Finansdepartementet at prisen for 2008 i snitt ville være på 360 kroner fatet. Realiteten er en annen: Hittil i år har gjennomsnittsprisen vært nær 200 kroner høyere.

100 dollar

Olje og energiaksjene på Oslo Børs har stupt. Årsaken er at oljeprisen har falt med en tredel siden juni. Fra en toppnotering på 150 dollar fatet, er prisen nå kommet ned i 100 dollar. En pris de oljeproduserende landene i OPEC ser ut til å være fornøyd med.

Det 149. OPEC-møtet i Wien besluttet å kutte produksjonen med rundt 600 000 fat olje per dag, til nivået som ble bestemt i september 2007, 28,8 millioner fat olje daglig. Da vil tilbud og etterspørsel stabilisere seg, mener OPEC.

Fortsatt aktivitet

Den reduserte oljeprisen kommer ikke til å medføre redusert aktivitet i oljeindustrien. Etterspørselen etter nye rigger, nye utbygginger og tilhørende tjenester kommer til å øke i forhold til dagens nivå.

Årsaken er at det er et stort behov for å finne nye ressurser i områder som ikke er kontrollert av de nasjonale oljeselskapene.

Det vil i alt vesentlig si i områder til havs og på dypt, eller hva som i dag kalles ultradypt vann ned til 5000 meters havdyp.

Per i dag er norsk industri og teknologi verdensledende til å levere utstyr og teknologi for slike forhold. Derfor kommer eksporten av norske varer og tjenester til å holde seg høy i flere år framover.

Lønnsomt

De som frykter at oljeindustrien kommer til redusere sine investeringer på grunn av oljeprisfallet, tar feil. 100 dollar fatet eller i dag 570 kroner per fat, ligger langt over kostnadene ved å produsere et fat olje og bringe det frem til sluttbruker.

Med en slik oljepris vil fortsatt oljeselskapene være verdens mest lønnsomme industri. Og underleverandørene kan fortsatt prise sine varer og tjenester slik at de kan gå med god profitt.

For utfordringen i framtida er ikke mangel på oppdrag, men mangel på ressurser, både når det gjelder energi og på kompetanse og mennesker til å gjennomføre jobbene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.