IT

Ønsker Youtube-sensur

KREVER SENSUR: Italia vil innføre en lov som krever at videonettsteder som Youtube ser gjennom videoer og sjekker om de er lovlige før de legges ut på nettstedet. Dette er trolig i strid med e-handelsdirektivet, og EU-kommisjonen tar nå affære.
KREVER SENSUR: Italia vil innføre en lov som krever at videonettsteder som Youtube ser gjennom videoer og sjekker om de er lovlige før de legges ut på nettstedet. Dette er trolig i strid med e-handelsdirektivet, og EU-kommisjonen tar nå affære. Bilde: Youtube
Kjetil Malkenes Hovland
27. jan. 2010 - 09:58

EU-kommisjonen er bekymret over et utkast til en ny italiensk medialov, skriver nettstedet Euractiv.

Loven vil stille krav til videodelingsnettsteder som Youtube om å sjekke om videoer er lovlige før de publiseres.

Dette er et brudd på e-handelsdirektivet, og mange frykter at Italia vil sette standarden også for andre EU-land.

Innfører redaktøransvar

Utkastet blir trolig vedtatt som lov denne uken, og er ment å tilpasse italiensk lov til EUs direktiv for audiovisuelle medietjenester. Direktivet er en videreføring av «TV uten grenser»-direktivet fra 1989 som åpnet for fri flyt av fjernsynstjenester over grensene, og omhandler også TV-lignende nettjenester som Youtube.

Men italienernes nye utkast vil føre til mye arbeid for Youtube og andre lignende nettsteder, og er trolig i strid med det såkalte e-handelsdirektivet. Lovutkastet behandler videodelingsnettsteder som vanlig fjernsyn, og gir dem et redaktøransvar uten å ta hensyn til at det er brukerne som laster opp videoene.

– Dette direktivet ble debattert lenge i Brüssel, og det ble tydelig avgjort at brukergenerert videoinnhold ikke skal reguleres på samme måte som tradisjonelt TV-innhold, sier Googles senioranalytiker i Italia, Marco Pancini, til Euractiv. – Hvis det var tilfelle, ville det bli vanskeligere å bruke videodelingsnettsteder. Så vi håper Italia ikke går sin egen vei og regulerer videoer på samme måte som TV.

EU tar affære

Det blir lagt ut 20 timer nytt videomateriale på Youtube hvert eneste minutt, eller omtrent 10 millioner timer årlig. Ifølge eieren Google er det umulig å se gjennom alt dette og opprettholde tjenesten som i dag. Det ville også være å angripe feil person, mener representanter for nettbransjen.

– Det ville være som å stenge postkontoret og straffeforfølge de ansatte fordi noen sendte et ulovlig brev, sier en ekspert til Euractiv.

EU-kommisjonen tar nå affære for å stoppe den nye loven, etter klager fra blant annet italienske internettleverandører. Det skal ikke være redaktøransvar for videodelingsselskaper, sier en representant fra kommisjonen.

Kvasi-politi på nettet

Ideen om å tvinge nettleverandørene til å bli et slags «kvasi-politi» diskuteres fortsatt i mange land. EU-kommisjonen frykter at andre kan bli fristet til å følge Italias eksempel og ofre ytringsfrihet for kontroll, skriver Euractiv. Italia fører en kamp mot videonettstedene, blant annet er Google for retten etter at en video hvor en gutt med Downs syndrom mobbes ble postet på Youtube. De risikerer ett års fengsel.

Youtube tapte også en sak mot statsminister Berlusconis selskap Mediaset etter å ha publisert opphavsrettighetsbeskyttet materiale. Fjernsynsselskaper i flere land har også tvunget Youtube til å fjerne videoer.

E-handelsdirektivet (The Electronic Commerce Directive) sier at medlemsstater ikke skal stille generelle krav til leverandører om å overvåke informasjon de overfører eller lagrer, eller om å lete etter bevis på ulovlig aktivitet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.