KRAFT

Ønsker samlet vurdering av vindkraft

Store planer for vindkraft i Midt-Norge bør få en samlet vurdering, mener fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Direktoratet for naturforvaltning.
Store planer for vindkraft i Midt-Norge bør få en samlet vurdering, mener fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Direktoratet for naturforvaltning. Bilde: colourbox.com
29. des. 2010 - 13:37

Både Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Direktoratet for naturforvaltning ber om helhetlig, regional vurdering av den samlede virkningen av vindkraftutbyggingene.

Store planer

Det store antallet vindkraftprosjekt som enten er bygd, konsesjonssøkt, omsøkt eller meldt i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, vil kunne innebære det største naturinngrepet i Midt-Norge vi har sett til nå, skriver Fylkesmannen i Nord-Trøndelag i en høringsuttalelse til NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat.

Det er NVE som står for konsesjonsbehandlingen av vindkraftsøknader.

Fylkesmannen sier klart nei til to nye vindkraftanlegg i Namdalseid og Namsos kommuner, Innvordfjellet og Breivikfjellet, skriver Namdalsavisa.

Helhetlig

Også Direktoratet for naturforvaltning (DN) ønsker en samlet vurdering av vindkraftutbyggingene i regionen.

I et brev til NVE før jul argumenterte NVE sterkt for at vindkraftplaner må vurderes samlet.

Søknader om vindkraftanlegg fremmes i dag enkeltvis. Samtidig er det klart at mange anlegg i samme region kan få langt større følger for naturen enn summen av enkeltanlegg. DN mener alle vindkraftanleggene må sees i sammenheng: De som er bygd, de det er gitt tillatelse til og de som det nå er søkt om. Det er nødvendig for å finne den løsningen som rammer miljøet minst og gir største samfunnsnytte, skriver DN.

Inngrep

Både DN og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag peker på at de mange planlagte vindkraftanleggene langs kysten av Midt-Norge vil gi store endringer i relativt uberørt kystlandskap. Sammen med nødvendige veier og kraftlinjer vil de bety omfattende naturinngrep.

Også DN frarår konsesjon til de planlagte vindkraftanleggene på Innvordfjellet og Breivikfjellet.

DN går også mot konsesjon til planlagte vindkraftanlegg i Aure på Nordmøre og Hemne i Sør-Trøndelag, fordi disse anleggene ligger spredt og krever nye overføringslinjer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.