PRODUKSJON

Ønsker nye eiere

Årdal: Vidar Hjelle og Kjell Furseth har vært representanter for henholdsvis NIF og NITO i prosjektgruppen som har vurdert virkningene av nedstengningene i Årdal, Høyanger og på Karmøy. De mener Hydro-ledelsen har vært for uklar overfor myndighetene med å definere hvilke rammebetingelser selskapet ønsker.

Blir det ikke modernisering, kan det bety en utfasing av alle Hydro- og Hydro-avhengige bedrifter i Årdal og Høyanger.

--Da må storsamfunnet trå til. Hvorfor kan ikke Hydro fortelle politikerne hva som skal til for å unngå rasering av to lokalsamfunn i Sogn, spør Furseth.

Tro på prosjektet

I Årdal er det foreslått moderniseringer i to trinn. Første trinn går ut på å bruke den ledige D-hallen. Dette utbyggingstrinnet vil bruke kraft som blir ledig når søderberganlegget fases ut. Dette utgjør en årsproduksjon på ca. 60.000 tonn.

Hjelle mener at trinn 1 gir svært god økonomi siden det ikke er nødvendig å gjøre nye investeringer i infrastrukturen med transformator og likeretteranlegg. I dag er 123 personer knyttet til søderberganlegget. Med utbyggingen av trinn 1 er behovet redusert til 25 for å drive anlegget. Dette skyldes mer effektiv teknologi og at de utnytter dagens organisasjon i området som bruker forbakte anoder (prebake).

- Denne reduksjon av arbeidstokken tror jeg vi kan leve med, sier Furseth.

Mer energi

Problemet for de ansatte ligger også i at Hydro setter strenge krav til effektivitet. Hydros ledelse sammenligner norske investeringer med nye verk i Sør-Amerika og Australia som har langt lavere kraftkostnader. Furseth mener at sammenligningen ikke tar med kapitalkostnader.

- Derfor mener vi at trinn 1 i Årdal er svært lønnsom. For trinn 2 som vil gi verket en årsproduksjon på 505.000 tonn må det til mer elektrisk energi. Da er det selvsagt et spørsmål om tilgang til elektrisk energi og til hvilken pris, sier Furseth.

Hjelle minner om at det på det europeiske markedet er en sterk vekst i etterspørsel etter aluminium.

- Da synes jeg at en del av ekspansjonen i produksjonen av aluminium bør skje i Norge, sier Hjelle.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.