ENERGI

Ønsker mer internasjonal energisatsing

Afrikanske kraftverk likner ikke alltid på europeiske.
Afrikanske kraftverk likner ikke alltid på europeiske.

Gruppen, populært kalt Kraftgruppen, avga nylig en rapport til utviklingsminister Erik Solheim om Norges innsats for å fremme elektrisk kraft i utviklingsland.

Den slår fast at energi er et nødvendig bidrag for økonomisk utvikling og fattigdomsbekjempelse. Men det understrekes at det viktigste er å øke tilgangen på elektrisitet, ikke nødvendigvis å øke kraftproduksjonen ved store vannkraftutbygginger.

I rapporten presiseres det også at norsk satsing innen kraftsektoren må være etterspørselstyrt, ivareta miljøhensyn og ha fokus på tiltak rettet mot korrupsjon.

Kamp mot fattigdom

– I den internasjonale utviklingsdebatten har det blitt en økende erkjennelse av at energi og infrastruktur har betydning for økonomisk utvikling i kampen mot fattigdom og for å nå tusenårsmålene. Energi har ikke vært et prioritert innsatsområde for norsk utviklingspolitikk de siste årene, samtidig som det er et område vi har mye å bidra på, sier Morten Svelle, avdelingsdirektør i Norad til ForUM.no

Etterspurt kompetanse

Innen enkelte områder på energisektoren har Norge kompetanse som er internasjonalt anerkjent og etterspurt. Dette gjelder først og fremst innen petroleums- og vannkraftsektorene.

Det er ikke bare de tekniske løsningene som vekker interesse, men minst like mye de forvaltningsmessige prinsippene som Norge legger til grunn for en forsvarlig utnyttelse av energiressurser.

Kraftgruppen er en sammenslutning av representanter fra norsk næringsliv, forskningsmiljøer, interesseorganisasjoner og myndigheter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.