BYGG

Ønsker kommunalt Statsbygg

KOMMUNENES PREMISSER: - Et kommunalt Statsbygg må bygges på kommunenes premisser, sier Petter Eiken, administrerende direktør i Skanska.
KOMMUNENES PREMISSER: - Et kommunalt Statsbygg må bygges på kommunenes premisser, sier Petter Eiken, administrerende direktør i Skanska. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
12. mars 2010 - 14:42

– Spørsmålet om det er behov for en kommunal innkjøpsorganisasjon er høyst relevant. Mange kommuner mangler nødvendig kompetanse til å håndtere store byggeprosjekter, sier Petter Eiken, administrerende direktør i Skanska.

Han får full støtte av konkurrenten Veidekke:

– Jeg er overbevist om at en eller annen form for kompetanseenhet er det behov for. Etableringen av et slikt bør vurderes, sier Terje Venold, konsernsjef i Veidekke.

– Dessuten er jeg sikker på at den vil bli selvfinansierende, legger Venold til.

Les også: Kommunalbygg etter mønster av Statsbygg

Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening ser også et behov.

– Det er ingen tvil om at innkjøpskompetansen i norske kommuner må styrkes, sier hun.

– Det er jo en strålende idé, svarer Siri Legernes, administrerende direktør i Link signatur om en organisasjon som kan ta Statsbyggs rolle for kommunene.

SELVFINANSIERENDE: Terje Venold i Veidekke tror en form for Statsbygg for kommunesektoren vil bli selvfinansierende. Joachim Seehusen

Fylkesvis

– En Statsbygg-klone for kommunesektoren er absolutt verdt å tenke på. Vi har allerede foreslått det for sykehusbygg, sier Per T. Eikeland, leder av Kobe, kompetanse for bedre eiendomsforvaltning under Statens Bygningstekniske Etat.

Han peker på at mens Statsbygg har ansvaret for tre millioner kvadratmeter eiendom så er det 30 millioner kvadratmeter i kommunene.

– I stedet for en nasjonal enhet kan det gjøres fylkesvis. Det ville gi optimal størrelse og gi grunnlag for sterke og slagkraftige enheter.

Politisk komplisert

Eikeland sier at ut fra en byggfaglig synsvinkel er det fornuftig å tenke seg noe i retning av kommunalt Statsbygg.

– Politisk kan det bli mer komplisert. Kommuner har behov for å eie, og det er viktig i lokalpolitikken. Men for samfunnet ville det vært veldig verdifullt med en slik organisasjon. Etter at Statsbygg i 1993 innførte husleie er vedlikeholdet av statlige bygg blitt godt ivaretatt, sier Eikeland.

– Ett suksesskriterium er nærhet til kunden. Organiseringen av et slik organ må skje på kommunenes premisser, ikke på våre premisser, sier Petter Eiken.

Australia

Hansteen forteller at organisasjonen for rådgivende ingeniører i Australia har gjort mye arbeid rundt innkjøp.

– De har kommet til at innkjøp er en av nøklene til gode bygg. Nå er de i ferd med å utvikle et eget akademi for innkjøpskompetanse. De har vurdert hele verdikjeden og funnet at et støt bør settes inn på innkjøpssiden, sier Hansteen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.