KRAFT

Ønsker høring om kraftlinje i Hardanger

ØNSKER FLERE STEMMER: Høyres Siri A. Meling, stortingsrepresentant og medlem i energi- og miljøkomiteen, sier det er mulig regjeringen og Statnett har rett i at sjøkabel er for dyrt og usikkert, men vil høre det fra uavhengige fagfolk.
ØNSKER FLERE STEMMER: Høyres Siri A. Meling, stortingsrepresentant og medlem i energi- og miljøkomiteen, sier det er mulig regjeringen og Statnett har rett i at sjøkabel er for dyrt og usikkert, men vil høre det fra uavhengige fagfolk. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

Høyres stortingsrepresentant Siri A. Meling ønsker en åpen høring om kraftlinjen i Hardanger slik at uavhengige eksperter og politikere skal kunne legge fram sine synspunkter om sjøkabelalternativet.

Vil høre fra fagfolk

En løsning med sjøkabel ble veiet og funnet for lett – det vil si for dyrt og for usikkert – av regjeringen og Statnett. Men ikke alle er overbevist.

– Det kan godt hende de har rett, men vi vil gjerne høre hva andre fagfolk har å si om saken, sier Høyres Siri A. Meling, stortingsrepresentant for Rogaland og medlem i energi- og miljøkomiteen, til Aftenposten.no.

Ifølge Statnetts anslag vil en sjøkabel koste rundt 4 milliarder kroner, mens de såkalte «monstermastene» vil koste rundt 900 millioner kroner. I tillegg mener selskapet at en sjøkabel vil gi svakere forsyningssikkerhet og viser til at selskapet tre ganger siden igangsettelsen i 2008 har hatt problemer med kabelen mellom Norge og Nederland.

Reagerer på økonomi-argument

Statnett tonet ned sikkerhetsargumentet tidligere denne uken, og Meling reagerer på at det nå er økonomi som kjøres fram som hovedårsak til det kontroversielle valget av master.

– Statnett skal selvfølgelig tenke på prisen, det er viktig. Men de må skille mellom økonomi og sikkerhet, sier hun.

Flere fagfolk mener det er fullt mulig å erstatte luftspennet med en sjøkabel. Men når de inviteres til en eventuell høring er ennå for tidlig å si. (©NTB)

Les mer om: