ARKIVNYHETER

Ønsker grønt sertifikatmarked

Knut StrømKnut Strøm
4. mars 2003 - 07:36

Statkraft mener at vi også må etablere et samarbeid med svenskene som innfører et sertifikatsystem fra 1. mai.

Dette skriver Statkraft i en høringsuttalelse i forbindelse med stortingsmelding nr. 9 som omhandler innenlandsk bruk av gass.

I uttalelsen anbefaler Statkraft at Norge snarest mulig må fremforhandle en tilslutningsavtale til EUs direktiv om elproduksjon fra fornybare energikilder (RES-direktivet).

Gjennom samarbeidet med svenskene vil et felles marked lett kunne utvides til å omfatte andre land, og dermed tjene som modell for et større internasjonalt sertifikatmarked.

Statkraft har visjon om å bli ledende i Europa på miljøvennlig energi og er allerede blant de største i Europa på fornybar kraft. De tror at et teknologinøytralt sertifikatmarked vil være en markedsbasert måte for å stimulere til investering i ny fornybar produksjonskapasitet.

Et grønt sertifikatmarked vil både gi en mer kostnads- og miljøeffektiv produksjon av fornybar energi sammenlignet med dagens støttesystem.

Forholdene ligger vel til rette for et felles norsk/svensk grønt sertifikatmarked både fordi landene er integrert i et felles kraftmarked og fordi utformingen av det svenske systemet relativt enkelt kan tilpasses Norges situasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.