SAMFUNN

Ønsker flere Centre of Expertise

KLYNGER: Prosjektleder Per Erik Dahle og Kjell Moltu-Jacobsen ved Centre of Expertise inviterer mørebransjene til å klynge.
KLYNGER: Prosjektleder Per Erik Dahle og Kjell Moltu-Jacobsen ved Centre of Expertise inviterer mørebransjene til å klynge. Bilde: Ragna Kronstad
Ragna Kronstad
7. mars 2005 - 09:52
Vis mer

Mandag denne uken var representanter fra Kommunaldepartementet, virkemiddelapparatet og representanter fra ulike pilotprosjekter samlet for å presentere planer og forventinger til satsingen på det nye nasjonale programmet Centre of Expertise.

- I dag hadde vi kick off for å få i gang forprosjektene og virkemiddelapparatet, sier statssekretær i Kommunal- og Regionaldepartementet, Just Hjalmar Johansen. Centre of Expertise-programmet skal ha endelig oppstart i 2006. - Flere regioner har allerede vært i kontakt med oss. Mange ønsker å delta, sier statssekretæren. Han mener at alle regioner i utgangspunktet er aktuelle, men at et av de viktigste kriteriene er at regionen har internasjonalt fokus og at det er innovativt. I tillegg er det næringslivet som skal legge premissene for videre utvikling, sier Johansen.

Pilotprosjekt

CoE Møre kom i drift 1. januar i fjor som et nasjonalt pilotprosjekt oppnevnt av Kommunal- og Regionaldepartementet (KRD). Møreregionens næringsklynger innen møbel, maritim teknologi og marin produksjon har vært satsingsområder. På tvers av bransjene satser også CoE på kompetanseområder som simulering, produktutvikling, maritim teknologi og marin bioteknologi.

- Målet er at Møre skal bety det samme for maritim sektor som Silicon Valley betyr for IT, sier prosjektleder Per Erik Dalen. Ved CoE Møre har de ansatt høyt kompetente fagfolk som såkalte forumsleder som koordinerer egne spesialområder. - I Møre har vi tradisjon for å snakke sammen mellom bransjene, sier Per Erik Dale og viser til et konkret simulatorprosjekt fra maritim sektor som har ført til oppstart av en IT-bedrift takket være nettverksfunksjonen Centre of Expertise ivaretar.

I tillegg til pilotprosjektet i Ålesund er det opprettet to forprosjekter, ett for mikroelektronikkmiljøet i Horten og ett for lettmetallmiljøet på Raufoss. Næringslivet og myndigheten går sammen om finansieringen.

Centre of Expertise-programmet vil muligens endre navn. Men mer norsk blir det ikke. - Det må klinge internasjonalt, sier Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.