OLJE OG GASS

ONS-pris ga et kick

AST: Verktøyet monteres mellom borekronen og borestrengen, eller motoren som driver borekronen ved horisontalboring. Systemet trekker borekronen automatisk tilbake dersom driemomentet på borekronen blir for stort. Systemet har blitt brukt med hell, blant annet på Kristin-feltet, og er i ferd med å innføres internasjonalt gjennom et samarbeid med Halliburton.
AST: Verktøyet monteres mellom borekronen og borestrengen, eller motoren som driver borekronen ved horisontalboring. Systemet trekker borekronen automatisk tilbake dersom driemomentet på borekronen blir for stort. Systemet har blitt brukt med hell, blant annet på Kristin-feltet, og er i ferd med å innføres internasjonalt gjennom et samarbeid med Halliburton. Bilde: ILL: Tomax
Anders J. Steensen
15. okt. 2007 - 07:05
Vis mer

Tildelingen av ONS innovasjonspris ga Anti Stall Tool et skikkelig løft,

– Det tok ikke lang tid før vi fikk de store oljeselskapene som ExxonMobil, Shell og Total på tråden, fordi de hadde fattet interesse for verktøyet vårt, sier daglig leder og gründer av Tomax, Nils Reimers.



Utvider produksjonskapasiteten

Produksjonen av AST-verktøyene går for fullt.

– Vi mangler monteringskapasitet. Derfor leier vi oss inn i en ny hall på 2000 kvadratmeter for å montere og vedlikeholde verktøy og vi vil ansette flere folk, opplyser Reimers.

Til enhver tid har Tomax rundt 25 verktøy ute i bruk, og etterspørselen stiger. Totalt regner selskapet de må opp i over 500 AST-enheter for å dekke markedet.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Unngår spiraleffekt

AST verktøyet styrer belastningen på borekronene under boring av brønner i harde bergarter.

Et problem er at borekronen kiler seg, slik at selve bittet ødelegges og må skiftes. Med AST trekkes borekronen tilbake og borekronen bevares slik at det kan bores videre.

Vellykket i Afrika

– Statoil har brukt systemet under boring av særdeles harde bergarter i Algerie med stort hell. Boringene gikk raskere og bedre enn ventet og representerer et gjennombrudd for bruk av verktøyet på land internasjonalt, sier Nils Reimers.

Han legger til at tidligere har systemet blitt møtt med skepsis, fordi det har blitt brukt offshore hvor boreoperasjonene er langt dyrere.

– Nå har vi bevist at systemet også er egnet for å bore brønner på land.



Ser på fornybar energi

Nils Reimers mener at verktøyet også har store fordeler ved boring til andre formål.

– Jeg prøver å finne noen som kan bruke verktøyet under boring av geotermiske brønner. Med vårt verktøy kan vi sette langt dypere brønner enn hva som brukes i dag, sier han

Med bruk av kveilerørsboring, mener Reimers at det er mulig å bore mer enn to kilometer ned i bakken uten store problemer.

– Da vil det være mulig å ta ut langt større temperaturer enn det som har blitt gjort hittil. Erfaringer fra oljeboring viser jo at temperaturene på disse dypene ofte ligger på over 100 grader celsius. Dette kan være et viktig bidrag i bruk av fornybar energi, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.