NYHETER

ONS Norway 2013 bød på sikkerhetssnadder

Nykommeren, altså den lokale varianten av den store oljemessen som går i partallsår, minnet om en tidligere versjon av rivalen OTD (Offshore Technology Days).

Transmitter for gassdetektor med blinkede lys i ulike farger hos Holta & Håland Safety.
Transmitter for gassdetektor med blinkede lys i ulike farger hos Holta & Håland Safety.
22. aug. 2013 - 08:25

ONS Norway 2013

  • Utstilling i Stavanger.
  • 19.-21. august 2013.
  • 384 utstillere.
  • 15 117 besøkere.

Gigantshowet var nedskalert til tre haller på Stavanger Forum, det var gjennomgående små stander, og begrenset med utstyr. Postere og skjermer gjorde jobben med å informere besøkere.

Et drøyt dusin leverandører av automatiseringskomponenter var på plass. Vi møtte noen av dem på Nor-Shipping 2013, og det har ikke akkurat vært storslipp av nye produkter over sommeren.

Hører gassen

Automatisering fant derimot flere nyheter innenfor brann- og gassdeteksjon hos Autronica Fire and Safety og Holta & Håland Safety. Vi tar dem i alfabetisk rekkefølge. Salgsdirektør Thor Egil Hafnor hos Autronica var nærmest i fyr og flamme over sin akustiske gassdetektor, Det-tronics Flexsonic.

- Den benyttes til tidligvarsling av gass, forteller han.

Salgsdirektøren understreker at den ikke erstatter konvensjonelle gassdetektorer, men er hovedsakelig et supplement til dem. Dessuten kan den gjøre jobben der det er vanskelig å komme til med andre deteksjonsprinsipper.

Les også: Ny rigg skal kunne operere i to meter arktisk is

Dobler sentralen

Akustiske gassdetektorer er ikke nytt i seg selv, men Flexsonic skal være langt mindre enn andre løsninger. Etter installasjon får den en læretid i prosessen, slik at den kan filtrere bort bakgrunnsstøy. SIL2-konfigurasjon er mulig.

Selskapet viste også en redundant gass- og brannsentral, som alltid døpt Autrosafe. Hafnor forklarer at den ene er i standby-modus. Begge sentralene snakker med sløyfene, typisk redundante de også, og kjenner også hverandres status. Går den ene ned, skal den andre overta, angivelig helt sømløst. Igjen, SIL2 er på plass her også.

Les også: Røykdetektor for Ex-soner

Ser flammene

Vi tar snarveien til Holta & Håland Safety. Salgssjef Vegard Lund stiller også ut en SIL2-godkjent brannsentral, Minerva Marine MX/T2000.

Han og kollegaene har også flust med detektorsnadder med seg. Lund peker først på en ny flammedetektor med integrert kamera, som kan by på en visuell presentasjon av situasjonen.

- Tyco Flamevision FV400 har også trippel infrarød-flammedeteksjon, sier han.

Les også: Statoil vil bygge nytt på Forus

Påkaller oppmerksomhet

Salgssjefen er ivrig etter å vise oss en annen nyhet. Det hadde kanskje vært unødvendig, der transmitteren (Halo Junction Box) til gassdetektoren Honeywell Sensepoint Optima Plus har flere blinkende dioder for å påkalle oppmerksomhet.

- Lysene gjør enklere for vedlikeholdspersonale å se detektoren, forklarer han. Lund legger til at den kan blinke med flere farger, hvor for eksempel grønt er ok mens rødt indikerer alarm.

CO-sensor fanger opp ulmebrann

Transmitteren har også en egen kontakt for tilkopling av Hart-kommunikator. Ingen røyk uten ild heter det. Salgssjefen vil gjerne vise oss nesten nye røykdetektorer, som skilter med tre deteksjonsprinsipper.

- Tyco Triotec (hva ellers?) har en detektor for varme, en optisk for røyk og en ekstra CO-detektor, forteller Lund.

Han poengterer at CO-føleren kan detektere ulmebrann lenge før de optiske detektorene, typisk ved 40 ppm (parts per million).

Les også:

Vet størrelsen på Johan Sverdrup

Bruker inntil 50 prosent flere ingeniørtimer per fat olje

Ekspanderer i Ex

Hos Elektronix var det stor ståhei for stadig flere Ex-godkjente produkter. Salgssjef Erland de Flon trekker fram en ny panel-pc med touchskjerm fra Moxa, EXPC-1319.

- Den er godkjent for sone 2. Den robuste og vifteløse nittentommeren er i 4:3-format, med beskyttelsesgrad IP66, forteller han.

De Flon opplyser at stadig flere av leverandørens switcher kommer med Ex-sertifisering. Det samme gjør kameraer fra Synectics Coex.

Hyllevareskreddersøm

National Instruments hadde tatt mål av seg å overbevise alle som trenger nisjeløsninger for kontroll og overvåking at det fint kan gjøres med hyllevareløsninger. Markedsføringsingeniør Johan Hillergren viste oss en løsning for tilstandsovervåking av en vindturbin, hvor en av selskapets kontrollere var stjernen.

- Vi tilbyr styring og datafangst etter Lego-prinsippet, sier Hillergren.

Konfigurasjon blir gjort med selskapets grafiske designverktøy Labview.

Les også: Nå kan Labview-brukere kjøre Linux

Når kommer robotene?

Vi er ikke bortskjemt med industriroboter på olje- og gassutstillinger. RobotNorge, som blant annet leverer ABB-roboter, overrasket med å stille ut og vise fram kunstene.

Brigt Nygård, leder for ettermarked, forteller til Automatisering at selskapet ønsker å friste bransjen med robotiserte løsninger. Det er forsket mye på temaet, blant annet innenfor robotisert vedlikehold på plattformer som skal være normalt ubemannet.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.