SAMFUNN

Ond sirkel i Forsvaret

Hele sektorer i Forsvaret må legges ned dersom Forsvaret tvinges til å redusere budsjettene ytterligere. Det første varsel om en slik utvikling er forslaget om å legge ned missiltorpedobåtene. – Hvis den nåværende trend ikke brytes, må vi de neste fem til ti år ta en rekke tilsvarende valg, sa general og forsvarssjef Sigurd Frisvold på et møte i Polyteknisk Forening nylig.

Forsvarets grunnleggende problem er å vedlikeholde en gitt struktur innenfor rammen av et konstant budsjett når både driftskostnader og materiellkostnader fortsetter å øke. Det er kun én utgang på dette dilemmaet, nemlig at strukturen fortsetter å krympe, hevder Frisvold.

Felles løsninger

Når forsvaret skal videreføre sitt langsiktige analyse og studiearbeid, kan de bli tvunget til å se på det som i Nato kalles Force pooling, som innebærer å søke felles løsninger for militære kapasiteter, som i dag er nasjonale kapasiteter.

– Dette vil nødvendigvis redusere vår nasjonale frihet, men i siste instans kan det bli et spørsmål om å disponere militære kapasiteter i et alliert fellesskap, eller ikke disponere disse i det hele tatt, sa Frisvold.

To onder

Forsvarssjefen hevdet at et annet alternativ kan være å etablere et nisjeforsvar der vi oppgir ønsket om en nasjonal balanse i strukturen og konsentrerer oss om noen få kapasiteter som vi kan opprettholde på nasjonal basis.

Begge alternativene er et avvik fra det forsvaret i Norge har søkt å opprettholde i hele etterkrigstiden. – Ingen av delene fremstår i dag som ønskelig. Men skal en slik utvikling kunne unngås, må det skje klare endringer på budsjettutviklingen, hevdet Frisvold.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.