ARBEIDSLIV

Omstilling i oljebyen

9. nov. 2000 - 10:31

I fjor sommer kom omslaget. Arbeidsledigheten i Norge steg for første gang på seks år. Hardest rammet av oppsigelser og permitteringer ble ansatte i oljerelatert industri i Rogaland. Et drøyt år senere er en rekke opplærings- og omstillingstiltak gjennomført eller satt i verk. Vel 110 millioner kroner ble satt av i inneværende års statsbudsjett til ekstraordinære opplæringstiltak for ansatte innen Stavanger-regionens verfts- og leverandørindustri, som har lidd under ordretørke.

6000 på opplæring

Et 40-talls bedrifter og cirka 6000 enkeltpersoner har fulgt ekstraordinær opplæring på denne måten. Det dreier seg om alt fra grunnleggende datakurs eller ekstra fagbrev, til strategisk ledelse og avanserte dataverktøy. Midlene er koordinert gjennom Aetat Rogaland.

– Tiltakene har dels vært bedriftsintern opplæring for å videreutvikle ansatte i forhold til omstilling og ny bedriftsstrategi. Dels har de vært å sysselsette og oppgradere kompetansen til permitterte medarbeidere gjennom arbeidsmarkedsopplæring (AMO), forteller kontorsjef Torbjørn Lyssand ved Aetat Rogaland.

Det handler om å ta vare på folk også i en periode hvor det er lite å gjøre. Bedriftene har selv definert sine behov og presentert opplæringsplaner som Aetat har fordelt midler til.

– Det er fremtidsrettet å benytte en slik periode til å oppgradere seg, mener Lyssand.

Personalutvikling

Kværner Olje & Gass har etablert et eget kompetanseutviklingsprosjekt – Kompetanse 2000 – som har nytt godt av de ekstraordinære midlene til verfts- og leverandørindustrien. Av selskapets 3200 ansatte har mellom 2000 og 2500 fått opplæring i løpet av året – av varighet fra en halv dag til et halvt år.

– Hovedmålsettingene er å øke vår fleksibilitet og effektivitet, for eksempel ved å utvikle flerfaglighet hos våre operatører, slik at de kan brukes på flere områder i prosjektene våre, forteller Vidar Johansen, prosjektleder for Kompetanse 2000 i Kværner Olje & Gass.

Beholde motivasjon

Opplæringstiltakene er viktig for å holde de ansattes motivasjon oppe, selv i en tid med lavt aktivitetsnivå. – Når folk har noe meningsfylt å holde på med, og får utvikle seg i jobben, vil de lettere beholde lysten til å fortsette i selskapet. Vi tror på en fremtid for bedriften, og da er vi avhengig av å beholde folk og kompetansen deres. Det er lenge siden vi har hatt tid til å drive en slik form for meningsfull personalutvikling, fremholder Johansen.

Samtidig bidrar opplæring til å opprettholde kompetansen til permitterte medarbeidere som ikke har en jobb å gå til. Dem vil det utvilsomt bli flere av utover vinteren. Ifølge Johansen kan rundt 1000 ansatte i Kværner Olje & Gass bli permittert på nyåret 2001.

Også i 2001

Aetats Torbjørn Lyssand mener at deler av næringslivet i fylket vil trenge et løft langt inn i 2001. – Det vil være behov for tiltak overfor verfts- og leverandørindustrien langt utover neste vår, sier Lyssand.

– Vi har behov for minst like mye midler fremover. Ferdigstillelsen av Åsgard gjør at det er først fra nå permitteringsproblemet vil slå for fullt inn over Rogaland, advarer Vidar Johansen i Kværner Olje & Gass.

Ennå er det ikke klart hvorvidt oljerelatert verfts- og leverandørindustri vil motta øremerkede midler i 2001.

Høgskolekurs

Høgskolen i Stavanger (HiS) rapporterer om økt pågang av personer med bakgrunn i petroleumsindustrien som ønsker å skaffe seg tilleggskompetanse, enten de vil styrke sine muligheter utenfor petroleumssektoren eller vil videreutvikle seg i bedriften de jobber i. – Utdanningstilbud innen ledelse og organisasjonsutvikling er etterspurte emner, forteller Tor Åge Risnes, leder for kurs og oppdragsvirksomheten ved HiS.

Andre ønsker å oppgradere sin ingeniørkompetanse med tekniske fag.

Flest forespørsler kommer fra enkeltpersoner som ønsker kompetansegivende etter- og videreutdanning. Men HiS har også skreddersydd bedriftsinterne opplæringsprogram for enkelte av de store aktørene i oljebransjen, som ledd i selskapenes omstilling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.