NYHETSBREV

Omstilling er undervurdert

Industribedrifter som flytter produksjonen til utlandet mister evnen til omstilling, og det gir kortsiktig gevinst. Goodtech-direktør Magne Reierson håper flere industrieiere forstår viktigheten av omstilling.

Magne Reierson, konserndirektør i Goodtech Projects & Services AS, mener omstillingsevne er undervurdert, og han antyder at bedrifter som flytter produkjsonen ut av landet kan miste denne evnen.
Magne Reierson, konserndirektør i Goodtech Projects & Services AS, mener omstillingsevne er undervurdert, og han antyder at bedrifter som flytter produkjsonen ut av landet kan miste denne evnen. Bilde: Joachim Seehusen
19. mars 2015 - 02:24

Fjoråret ser ut til å ende med en omsetning på litt over 270 millioner kroner. Målet for 2015 er over 300 millioner. Hvis det lykkes, er dette en vekst på over ti prosent. Goodtech Projects & Services AS, et selskap under morselskapet Goodtech ASA, mener det skal gå.

Mens avisene i hele det siste halvåret av 2014 var fulle av dommedagsprofetier, spesielt knyttet til olje- og gassindustrien, ser konserndirektør Magne Reierson annerledes på utviklingen.

Les: 2015 – et utfordrende år?

Vil doble i Nordsjøen

– Vi skal vokse både innen industri og olje- og gassektoren. Her ser vi muligheten til å komme inn med nye produkter, sier Reierson.

I dag har Goodtech IT-løsninger til 21 plattformer. Reierson jobber nå for å øke antallet, og målet er å nå 40 plattformer. De leverer databaseløsninger integrert mot SAS. Data hentes til land, bearbeides og sammenstilles til rapporter.

Han karakteriserer kostnadene for automatisering i oljesektoren som høye, uten at automatiseringsbransjen av den grunn har tjent mye. Noe av årsaken ligger i at for mye er lagt inn i prosjektene. De nye spareregimene som nå gjelder vil nok bidra til å redusere disse kravene noe, mener han.

Også for landbasert industri spår han en lys fremtid for de som leverer automatisering.

– Tenk på hvor godt norsk eksportindustri har klart seg i en periode med høy kronekurs. Goodtech har mye større omsetning i industrien enn i olje og gass. Nå får industrien god anledning til å investere for å forbedre produksjonen og redusere kostnadene.

Reierson maner til en viss tilbakeholdenhet i bransjen, for å oppnå vekst. Han mener de som selger automatiseringsløsninger ikke må kjempe for å få flest mulig signaler gjennom systemene. Det er viktigere å jobbe for å få de riktige signalene gjennom systemene.

For kybernetikeren Reierson er industriautomatisering en evig runddans med sikte på forbedringer, der ingen noensinne kommer i mål.

Les om: Økt omsetning men underskudd

Omstillingsevne er underkjent

– Det finnes ingen industri, noe sted, som er ferdig med automatisering. Det er en kontinuerlig utvikling. En av problemstillingene vi står overfor er at mange industriledere synes det tar for lang tid før investeringer i automatisering gir avkastning.

Dette kravet til nær sagt øyeblikkelig avkasting ser han i sammenheng med manglende forståelse for omstilling.

– De som flytter produksjonen til utlandet får på kort sikt en reduksjon i kostnadene. Men mange av dem opplever at de mister omstillingsevnen. Det er viktig at industrieiere anerkjenner verdien av evnen til omstilling og hva det kan gjøre for bedriften. For få forstår det i dag.

I industrien ser Reierson vekstmuligheter i næringsmiddelindustrien, spesielt i den delen som jobber med fisk. For eget selskap ser han også gode muligheter i metallproduserende industri.

– Tiden er inne. Når eksportindustrien går godt, håper jeg industriledere ser muligheten til å innføre ytterligere automatisering av sin produksjon, sier Reierson.

Les om: Rullende takke

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.