Omron slipper mer snadder for Sysmac

Konseptet kjører hardt på industristandarder og gir brukerne pc-basert maskinkontroll og –sikkerhet med Ethercat feltbuss, Ethernet/ip (begge industrielt Ethernet) og IEC61131-3-programmering.

Omron slipper mer snadder for Sysmac
Iver Hardeng hos Omron har stor tro på at åpne kommunikasjonsløsninger som Ethercat og Ethernet/ip (Industrial Protocol) og ditto programmering som IEC-1131-3 og PLC Open er fremtidens melodi. Bilde:

Selskapet lanserte først kontrolleren NJ, deretter fulgte sikkerhetskontrollere og I/O-system, begge døpt NX.

Les også: Laserskannere gir fleksibel maskinsikkerhet

Spiller på fri fart

Iver Hardeng hos Omron forteller at den råeste kontrolleren (NJ5) kan håndtere inntil 64 akser, og kan kverne unna pålitelig håndtering av 32 akser på 500 mikrosekunder. Han trekker også frem muligheten for å bygge Delta-roboter med kontrollerne. Hovedårsaken er at feltbussen Ethercat gjør vei i vellinga med stor båndbredde, høy grad av determinisme (sanntid) og distribuert klokke.

- Det gjør at I/O-slavene kjenner forsinkelsen og kalkulerer riktig tid, forteller han.

Les også: Billig maskinsikkerhet kan ha en høy pris

Fleksibel sikkerhet

Det kommer stadig nye I/O-kort i det distribuerte NX-systemet. Ifølge Hardeng kan du nå få digitale inngangskort (DI) med tidsstempling ned til nanosekunder, dette for å håndtere forløp i sekvenser. For den som trenger superoppløsning av analoge inngangssignaler (AI) kan det være kjekt å vite at det finnes mulighet for 1 til 30 000, eller 0,003333 prosent.

NX I/O-modulene kan kjøre mot både maskin- og sikkerhetskontrollerne. Det er opprettet en tilsvarende fleksibilitet for plassering av sikkerhetssjefen.

- Sikkerhetskontrollerne kan hives inn hvor som helst i styringssystemet, sier Hardeng.

Les også: Omron lanserer sikkerhetskontrollere for Sysmac

Kjører PLC Open

Han forteller at maskinkontrollerne har lesetilgang til signalene i sikkerhetskontrollerne. Dessuten er åpenheten hos sikkerhetssjefen på linje med maskinmesterens. Der maskinsjefen kjører IEC61131-3-programmering, er sikkerhetssjefen lastet med PLC Open (plcopen.org), som er basert på nevnte IEC-standard.

- Den har et ferdig bibliotek for sikkerhetsfunksjoner. Det er bare å sy sammen applikasjonen, validere og kjøre, forklarer Hardeng.

Les også: Allen-Bradley Guardmaster sikrer hendene i maskinene

Data rett i koppen

På samme måte som for eksempel Siemens samler konfigurasjon av automatiseringsutstyr i sin TIA-portal, har Omron Sysmac Studio. Omronerne har trolig sett litt til bransjekollegaer som National Instruments og Beckhoff for å ekspandere funksjonaliteten i kontrollerne. Hardeng sier at de vurderer å integrere softwarepakker som Matlab og Simulink.

Omron-brukere som trenger å strømme data rett fra kontrollerne til en SQL-database, uten omveien via en pc eller server, har nå muligheten. Vi har sett en tilsvarende løsning for Mitsubishis PLS-er. Ifølge Hardeng har løsningen automatisk bufring ved kommunikasjonsbrudd.

Les også: Siemens slipper de første kontrollerne i S7-1500-serien

Moderniserer panelparken

Omron er i gang med en serie operatørpaneler (NA) i bredskjermsformat (16:9). Det er touch som gjelder, men ifølge selskapets Iver Hardeng blir det også en modell med multitouch.

Panelene dukker opp på nyåret (2014) i størrelser fra 7 til 15 tommer. De får to Ethernet-porter, en for PLS-nettverket og en mot omverdenen. Det blir flere USB-porter, hvorav en av dem for eksempel kan benyttes for skrivere.

Men verden består også av andre kilder. Derfor får panelene en serieport og tilleggskort, blant annet for video. En annen kjekk sak er gjenbruk av variabler, for eksempel alarmer, fra NJ-kontrollerne som er nevnt ovenfor.

Les også: Panel-PC har firepunkts multitouch

Nettbrett i kikkerten

Han tar oss med et hakk lengre i veikartet. Der skimter vi nettbrettversjoner av panelene.

Les også: Citect Scada 7.40 har finpusset fasaden