IT

Omkamp om videomøter

Cisco-sjef Jørgen Myrland var den som først tok opp temaet styremøter på video. Han fikk støtte blant annet fra Høyre, men de fikk ikke gehør. Nå vil Høyre forsøke på nytt.
Cisco-sjef Jørgen Myrland var den som først tok opp temaet styremøter på video. Han fikk støtte blant annet fra Høyre, men de fikk ikke gehør. Nå vil Høyre forsøke på nytt. Bilde: Stein Jarle Olsen
Espen Zachariassen
21. mai 2009 - 10:40

Styremøte på video

Regjeringen foreslår endringer i aksjeloven som innebærer at allmennaksjeselskaper (ASA) skal få holde elektronisk generalforsamling over internett, eksempelvis med videomøte, mens styret i aksjeselskap (AS) ikke skal få behandle årsregnskapet på samme måte.

Initiativet kom opprinnelig fra Cisco-sjef Jørgen Myrland (bildet).

Partiet tapte første runde, men kommer nå med et konkret forslag til endring i aksjeloven om at styrene i aksjeselskaper skal få behandle årsregnskapet uten å møtes fysisk.

– Vi ønsker å kutte i unødvendige kostnader for aksjeselskapene. Og det er jo et paradoks at elektronisk kommunikasjon ikke skal aksepteres i næringslivet når videomøte benyttes i norske rettssaler, sier stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H) til Teknisk Ukeblad.Forskjellsbehandling ULIKT: André Dahl (H) stiller spørsmålstegn ved hvordan næringslivet kan nektes videomøter når teknologien aksepteres i norske rettssaler.
Forskjellsbehandling ULIKT: André Dahl (H) stiller spørsmålstegn ved hvordan næringslivet kan nektes videomøter når teknologien aksepteres i norske rettssaler.

Forskjellsbehandling

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Høyre har jobbet sammen for å unngå det de mener er en forskjellsbehandling.

Regjeringen har foreslått flere endringer i aksjeloven for å følge opp bestemmelser i EU som legger til rette for elektronisk kommunikasjon.

Ett av punktene er at allmennaksjeselskaper (ASA) skal få avholde generalforsamling over nettet, mens en tilsvarende ordning ikke skal gjelde for styrets behandling av årsregnskap i et aksjeselskap (AS).Storberget sa nei

NHO fikk ikke gehør i høringsrunden, og justisminister Knut Storberget avviste et krav fra Høyre. Nå er saken til behandling i Stortingets justiskomité, og nå ser Høyre en ny mulighet.

– Vi kommer med konkrete forslag som vi ber komiteen ta med i sin innstilling, sier Dahl, som også er komiteens saksordfører for denne lovendringen.

Ett av forslagene lyder: ”Årsregnskap og årsberetning skal behandles i møte, dog slik at fjernmøteteknikk kan benyttes når hele styret finner det forsvarlig.”Utenlands

Ifølge NHO er det 5800 personer med styreverv i norske AS som har adresse utenfor Norge.

– Jeg mener at fjernmøter kan være nok ved styrebehandling av årsregnskap i aksjeselskaper. Det er ressursbesparende der styremedlemmer er bosatt utenlands, sier Dahl.

En sentral forutsetning er at styremedlemmene er enige om å benytte teknologien i stedet for fysisk møte.

Justiskomiteen avgir sin innstilling 2. juni, og Stortinget behandler endringene i aksjeloven 10. juni.

Arbeiderpartiets komitémedlem på området Ingrid Heggø har ikke gått gjennom saken ennå og kan foreløpig ikke ta stilling til forslaget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.