NATURVITENSKAP

Omdefinerer kilogrammet

En kopi av platina-irridium-barren som definerer den nøyaktige meteren. Arkivfoto
En kopi av platina-irridium-barren som definerer den nøyaktige meteren. Arkivfoto
Atle Abelsen
28. feb. 2005 - 08:00

I midten av februar la forskergruppen fram paperet Redefinition of the Kilogram: A Decision Whose Time Has Come for the Royal Society i London. I dag offentliggjør selskapet resultatet.

I paperet foreslår forskerne at et kilogram skal defineres ut ifra en universell, fysisk konstant. Gruppen foreslår to modeller: En basert på Plancks konstant, og en annen basert på Avogadros konstant.

Ur-kilogrammet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

I dag defineres et kilogram ut ifra en fysisk prototyp av legeringen platina-irridium. Den ble definert på den aller første internasjonale konferansen for vekt og mål i 1889, og befinner seg på det internasjonale senteret for metrologi i Sevres like utenfor Paris. En rekke kopier er laget og distribuert til flere land og verdensdeler.

Vitenskapsmenn har i mange år pekt på svakheter ved å definere en så viktig måleenhet ut ifra noe så skrøpelig som en fysisk prototyp. Det har vist seg, ved å sammelikne kopiene med originalen etter tid, at selv en så stabil legering som platina-irridium varierer noe over tid.

- Ingeniører og vitenskapsmenn over hele kloden skal heretter være i stand til å rekonstruere kilogrammet eksakt, uten tilgang til prototypen eller noen av dens kopier, sier professor Peter J. Mohr til BBC. Han har ledet forskergruppen som har utarbeidet forslagene, og er formann i Den internasjonale komiteen for data for vitenskap og teknologi (Codata).

Mohr tror at dette neppe blir den siste omdefineringen av standarddesfinisjonene. - Nye teknologier vi kreve stadig mer nøyaktige definisjoner.

Siste definisjon

Kiloet, som vi kaller enheten i muntlig tale, er den siste av de viktige SI-enhetene som ikke er definert ut ifra universelle, fysiske størrelser. Ett sekund er definert som 9.192.631.770 svingninger av et foton fra isotopen cesium 133. Meteren er på sin side definert som lengden av 1.650.763,73 bølgelengder av stråling i vakuum med atomet krypton 86 ved overgangen mellom nivåene 2p 10 og 5d 5. En ampere er den strømmengden som utfeller 1,118 mg sølv pr sekund av en sølvnitratoppløsning. Den tidligere nevnte vekt og mål-konferansen definerte for øvrig i sin tid meteren til en timilliondel av avstanden fra ekvator til en av polene.

Avogadros konstant definerer atomvekten mol ut ifra mengden karbon12-atomer som utgjør en masse på 12 gram. Plancks konstant er en omvandlingsfaktor for fotoner mellom frekvens og energi.

Codata skal nå ta stilling til forskergruppens forslag. Den nye definisjonen skal gjelde fra oktober 2007.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.