T2

Om ti år kan vi alle ha en robot-slave i huset

Både til helse- og husholdningsoppgaver. 

Spår robotrevolusjon: Sjefen og medgründer i iRobot Corporation, Colin Angle, snakket om den kommende robotrevolusjonen på IFA i Berlin, og hvordan det vil endre hverdagen vår. Med seg på scenen hadde han en sikkerhetsrobot de lager for politi- og millitærbruk.
Spår robotrevolusjon: Sjefen og medgründer i iRobot Corporation, Colin Angle, snakket om den kommende robotrevolusjonen på IFA i Berlin, og hvordan det vil endre hverdagen vår. Med seg på scenen hadde han en sikkerhetsrobot de lager for politi- og millitærbruk. Bilde: Volkmar Otto
16. sep. 2013 - 21:01

Robotene marsjerer inn i hjemmene våre i stadig økende antall. iRobot har laget ti millioner roboter på ti år som støvsuger hjemmene til folk.

Til sammen har de fjernet en million tonn støv og skitt.

Hjemmeslave

Nå vasker de gulv, vokser det, mopper, rengjør svømmebasseng og renser takrenner. Men det er bare begynnelsen, tror medgründer og sjef i selskapet iRobot, Colin Angle.

Vi vil oppleve en robotrevolusjon hjemme om noen år. Roboter som steller og overvåker eldre, lager mat, rydder opp og utfører veldig mange av de kjedelige, men nødvendige oppgavene, i hjemmet. En elektromekanisk tjener, eller kanskje slave?

– Det vanskelige, og kostbare, er å utvikle ny teknologi som kan manipulere objekter billig nok. Vi kunne nok ha laget en hjemmerobot i dag, men den ville bli kostbar. Kanskje opp mot 50 000 dollar (cirka 300000 kroner, red. anm.) med dagens teknologi, men dette kommer, og om ti år er det store muligheter for at vi har slike hjemme. De vil revolusjonere hjemmene nok en gang, sier Angle.

Les også: Mens Hiroshi Ishiguro snakker med oss, holder hans robotkopi foredrag i Sveits

Flere trinn på veien

Angle tror helseroboten er mye nærmere enn den som skal gjøre alt mulig inklusive kjøkkenarbeid. Den er også den det er mest behov for.

– Vi trenger teknologi som kan assistere den økende andelen eldre i befolkningen. En helserobot vil overvåke tilstanden til eldre og sørge for at de tar medisinen sin. Den riktige typen og i rett dose. Slike roboter vil også være en forbindelse til legen. Vi har allerede demonstrert hvordan en lege eller annet helsepersonell kan dukke opp på robotens skjerm og snakke med pasienten. En slags rullende videokonferanse hvor begge kan se hverandre og legen kan manipulere en laserpeker og spørre pasienten om det gjør vondt der jeg peker, sier han.

Kan vi bruke robotteknologi til å forlenge menneskers uavhengige liv og la dem bo hjemme er det enn vinn-vinn-vinn–situasjon, mener Angle.

– For det første er det svært store summer å spare for samfunnet, selv om teknologien koster en del i starten. For det andre øker den livskvaliteten til pasienten, som slipper å bo på institusjon. Og for det tredje tilbyr teknologien mer sikkerhet enn det vi har i dag uansett hvor pasienten bor, sier han.

Les også: Denne roboten er en vandrende videokonferanse

Huset fullt

Fremtidens hjem vil ikke bare ha en robot. Det vil ha mange.

Spesialiserte roboter som er veldig flinke til å gjøre enkelte oppgaver og generelle roboter som kan ta seg av andre tjenester og interaksjon med mennesker.

– Men de vil ikke se ut som folk flest. Maskiner med menneskeutseende skremmer folk. De vil ha et vennlig utseende og ikke se ut som roboter fra Star Wars.

Mye enklere i dag

Det er blitt mye enklere å bygge ny robotteknologi i dag i forhold til når iRobot startet opp.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den gangen måtte de finne opp det meste selv.

Nå er veldig mange av de komponentene de trenger til nye produkter tilgjengelige på markedet, slik som laserbaserte avstandsmåler eller Microsofts Kinect-system.

– Denne utviklingen har gjort at vi kan konsentrere oss om å lage mer avanserte produkter. Fremtidens roboter må kunne kjenne igjen ting uansett hvordan de ser ut. Et menneske har ikke noe problem med å kjenne igjen en stol, men tenk på hvor mange typer stoler som finnes. Vi har en helt annen måte å kjenne igjen visuelle mønstre enn det vi bruker i maskiner.

– Derfor må vi lage robotprogrammer som kan gjøre dette like bra som mennesker. Vi må gjøre dem mye bedre til å tolke andre sanseinntrykk og til å bevege seg og manipulere objekter med den kraft som trengs enten det er et egg eller et blylodd. Vi er bare i starten på en veldig spennende utvikling, sier Angel.

Les også:

Denne trillebåren trenger du ikke skyve

Se verdens minste robot-bie på vingene

Super-roboten får nye krefter  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.