IT

Om seks år er det 5G som gjelder

Midt under utrullingen av 4G skjer det store framskritt.

Arbeidet med 5G-standarden skal være ferdig innen utgangen av 2015. En ny avtale mellom Europakommisjonen og Sør-Korea skal sikre at det virkelig blir snakk om en standard.
Arbeidet med 5G-standarden skal være ferdig innen utgangen av 2015. En ny avtale mellom Europakommisjonen og Sør-Korea skal sikre at det virkelig blir snakk om en standard. Bilde: Colourbox/montasje
18. juni 2014 - 10:25

Fjerde generasjon mobile datanett, populært kalt 4G, rulles i disse dager ut i høyt tempo hos de fleste mobilselskapene.

Allerede i 2009 skrudde Netcom/Telia Sonera på 4G i begrenset omfang, men det var først når 800 MHz-frekvensen omsider ble tatt i bruk tidligere i år at det ble fart i utbyggingen.

Les også: Norske forskere vil ha 1000 ganger raskere nett  

Inntil 10 Gbit/s om seks år

Det er imidertid ikke mange årene før vi kan vente oss betydelig raskere mobilt bredbånd, og oppleve hastigheter som i dag er uløselig knyttet til fiberoptiske kabler.

I disse dager jobber forskere og store utstyrsleverandører med å definere standarden for femte generasjon mobilt datanett, eller 5G.

I 2020 kan vi vente at de første basestasjonene og produktene vil være forberedt på hastigheter som muligens vil nå inntil 10 Gbit/s i mobilnettet.

Men minst like viktig som hastighet er å få dramatisk bedre kapasitet.

I 2020 vil antallet enheter knyttet til mobilnettet være mangedoblet i forhold til i dag. Vi snakker ikke bare om mobiler, nettbrett og PC-er, men også tingenes internett, der alt fra strømmålere til kjøleskap og biler vil være alltid tilkoblet nettet.

Ny avtale sikrer standardisering

Arbeidet med 5G-standarden nådde nylig en ny milepæl, da Europakommisjonen og Sør-Korea inngikk en avtale om om å samarbeide tett om veien videre, både knyttet til definisjon og forskningsarbeid.

Målet er at ved utgangen av 2015 skal arbeidet med standarden være ferdig, og deretter skal partene i fellesskap plotte datoer for utrulling av teknologien.

Ett av målene med 5G er for eksempel å sikre at produktene fungerer på tvers av regioner.

– Dette er første gang i historien at offentlige autoriteter samarbeider på denne måten, med støtte fra den private industrien, for å skyve arbeidet med standardiseringen fremover. Dagens erklæring signaliserer at vi forplikter å være globale, digitale ledere, uttalte visepresident Neelie Kroes i Europakommisjonen under offentliggjøringen av avtalen tidligere denne uken.

Ifølge Betanews har EU forpliktet seg til å investere 700 millioner euro i 5G-arbeidet fram mot 2020, mens industrien skal investere 3 milliarder euro i samme periode, i et program kalt Horizon 2020.

Les også:

Slik kan neste generasjons mobilnett bli

Fremtidens nett blir et selvportrett av dine egne behov

Cisco: 90 prosent av internettrafikken vil være videorelatert i 2018

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.