MENINGER

Olympiske utfordringer

TIL TROSS FOR at det opprinnelige utgangspunktet var olympiske leker, begynner et blodig alvor å gå opp for grekerne. Ikke minst etter bombesprengningen i Athen nylig, men først og fremst fordi lekene har sprengt alle budsjetter. Ingen skjønner heller hvem som skal bruke anleggene etterpå. I tillegg tviler stadig flere på om idrettsanleggene i det hele tatt blir ferdig i tide.

Det er kun 90 dager igjen til de 28. sommerlekene går av stabelen. Under et besøk i Athen nylig, ristet vår lokale taxisjåfør på hodet av hele arrangementet. Han skulle rømme byen i august sammen med resten av Athens befolkning.

Ufattelige10 milliarder euro er nevnt som budsjett for lekene. Det kommer 10.500 atleter og dobbelt så mange journalister og fotografer. 3400 mennesker jobber bare med IT. Et omfattende system skal holde orden på akkrediteringer, resultater og idrettsutøvere i 28 sportsgrener, 35 disipliner og 301 sportsarrangement. I tillegg kommer hordene av støtte- og hjelpeapparat, de ulike lands komiteer, publikum og ikke minst 21.500 pressefolk.

Avanserte tekniske systemer skal til for å få alt til å fungere. IT-ansvarlige fra Atos Origin var allerede på plass i Athen før OL i Salt Lake City var avsluttet. For å spare penger og hindre at OL blir så dyrt at ingen senere kan påta seg ansvaret for arrangementet, har IOC engasjert samme leverandør til fire påfølgende OL. Bare OL i Athen krever to til tre ganger mer IT-kraft enn OL i Salt Lake City. Begrunnelsen er at sommer-OL tradisjonelt er et større arrangement. Men kapasiteten øker også fordi kravene til presentasjon og hurtig overføring av resultater stiger, kvalitetsmarginene blir mindre og kampen om medaljer handler stadig mindre om prestisje og mer om reklamepenger.

Utøverne er også med på den teknologiske revolusjonen. Svømmernes kamp mot klokka avgjøres av hvem som slår seg først inn i sensorplatene under vann. Syklistene har aktive mottakere på syklene for å fange opp nødvendig informasjon, og triatlonutøverne har databrikker festet rundt ankelen slik at publikum kan følge hver bevegelse.

Selv om mye er uferdig i Athen, synes det som om IT-folkene har det meste under kontroll. Neste utfordring for IT-ledelsen er å trene staben til å følge prosedyrer og kommandolinjer. 5000 tester gjennomføres, og fram mot OL forventer de å finnå 10.000 feil som skal korrigeres før lekene starter.

Uansett terrortrusler, uferdige idrettsarenaer og en ufattelig varme i august, vil antakelig trafikken i Athen blir hovedutfordringen.

Skulle jeg ønske min verste fiende en ny jobb, måtte det bli som trafikksjef i Athen fram mot OL. Uferdige trikkelinjer, oppjusteringer av eksisterende veinett og ferdiggjøring av OL-stadion med mye anleggstrafikk, er hverdagen. Det er forståelig at mange av de 4 millioner athenerne reiser på ferie før "helvetet" starter!

Veslemøy Nestvold

Redaksjonssjef

Uansett terrortrusler, uferdige idrettsarenaer og en ufattelig varme i august, vil antakelig trafikken i Athen bli hovedutfordringen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.